Blogs

Vitaliteitsbeleid: betrokkenheid of bemoeizucht?
Vitaliteitsbeleid: betrokkenheid of bemoeizucht?
16-9-2019
In mijn dagelijks werk krijg ik vaak de opmerking van managers of HR functionarissen dat vitaliteit en gezondheid toch vooral een zaak is van de medewerkers zelf en dat men zich daar niet mee wil bemoeien. Tegelijkertijd doen dezelfde werkgevers hun best om het ziekteverzuim laag te houden en de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te verlengen. Want een zieke medewerker kost minstens 250,- euro per dag en dat is exclusief de kosten van eventuele vervanging. Uit onderzoek blijkt dat 76% van de medewerkers vindt dat leefstijl en vitaliteit op de werkvloer van belang zijn. Een ruime meerderheid (65%) geeft zelfs aan het persoonlijk budget liever in te zetten voor gezondheid, leefstijl en ontspanning i.p.v. aan opleidingen en trainingen. Uit onderzoek blijkt ook dat medewerkers het prima vinden als ze positief gestimuleerd worden door de werkgever. De overgrote meerderheid geeft wel aan dat zij niet willen dat de werkgever zich actief gaat bemoeien met hun leefstijl. Ik voorzie dat dat percentage afneemt in de komende jaren en dat er meer en meer werkgevers zullen zijn die vitaliteit opnemen in hun HR beleid. De grens van wat wel en niet geaccepteerd wordt door medewerkers schuift daarmee op. In de afgelopen jaren hebben wij veel werkgevers zien worstelen met vitaliteit en het intern op de kaart zetten daarvan. Bij een vrijblijvend vitaliteitsaanbod is het gebruik beperkt en zijn de effecten ook minimaal. Ik heb vaak voor halflege zalen gestaan omdat HR heel enthousiast was, maar de medewerkers niet kwamen opdagen. Maar verplichten om mee te doen aan een afslankcursus is natuurlijk taboe. Waar ligt de gulden middenweg? Ik vind dat je als werkgever verplicht bent om de medewerkers niet alleen het aanbod te doen, maar ook regelmatig activiteiten moet organiseren waarbij je het aanbod weer over het voetlicht brengt en medewerkers inspireert om er me aan de slag te gaan. En dat mag van mij best ingebed worden in een werkoverleg waar toch iedereen is, of in een bedrijfsuitje waarbij iedereen aanwezig is. Waarom zou je het nuttige niet met het aangename verenigen? Daarom bieden wij niet alleen kennisworkshops over leefstijl en individueleleefstijlbegeleiding, maar juist ook gezonde kookworkshops. Die zijn gezellig, goed voor de teamspirit én je steekt er wat van op. Bel jij ons binnenkort voor zo’n leuke kookworkshop? Het is een goede manier om vitaliteit en gezondheid op een prettige manier onder de aandacht te blijven brengen. Tot snel!
Back at Work!  5 tips om weer gezond te starten
Back at Work! 5 tips om weer gezond te starten
26-8-2019
De zomervakantie is voor veel mensen nu echt voorbij.Ik heb er weer van genoten! Lekker even met mijngezin op vakantie geweest en genoten van het zonnetje en natuurlijk van de prachtige seizoensproducten die de zomer voortbrengt. En de zomer is voor mij altijd net een soort sabbatical. In mijn bedrijf is het laagseizoen, dus behalve een fijne vakantie heb ik ook altijd nog een paar weken dat ik een beetje kan aanrommelen: beetje werken, beetje klussen in de tuin en nog wat sociale contacten aanhalen. En vooral veel koken en uitproberen. In die tijd kom ik echt tot rust en heb ik ook tijd om na te denken over de koers die we waren met Foodtruck Mama Mascha en met Lekker aan het Werk. In de zomer ben ik vaak creatiever (vooral in de keuken) en zit ik weer vol met wilde plannen. Herken jij dit ook? Op veel werkvloeren is het iets rustiger geweest en dat geeft ruimte in je hoofd. Velen hakken knopen door in deze periode over werk en privé situaties. Het eind van de zomer schijnt ook een veel betere periode te zijn om goede voornemens te maken. Dat zijn allemaal heel veel voordelen. Helaas kom ik door alle gezelligheid en het aanhalen van de sociale contacten ook altijd weer een paar kilo zwaarder de zomer uit dan ik ben ingegaan… Daarom in deze blog 6 tips om weer lekker fris te starten en die kilo’s er weer af te laten glijden zonder te hoeven lijnen. Start de dag gezond met een goed ontbijtje. Dat schijnt ook te helpen om de rest van de dag beter keuzes te maken. In een periode dat je graag wilt afvallen kun je daarbij vooral denken aan havermoutontbijtjes, roggebroodjes en yoghurt met muesli en fruit. Probeer de gewone boterham even wat minder te nemen. De lunchbox: Vul je lunchbox weer met lekkere en gezonde dingen. Er is nog volop heerlijke verse groente beschikbaar. Eet deze weken dus even weer wat meer salades. Koop een mooie nieuwe lunchbox en zo’n schattig klein koelelementje. Daarmee houd je de slade lekker fris. Neem je dressing mee in een apart bakje. In mijn kookboek Arbeidsvitaminen en in de App vind je veel heerlijke salades. Nu je nog tijd en ruimte hebt in je hoofd kun je toch mealpreppen eens overwegen. We schreven er al een leuke blog over. Met mealpreppen denk je alvast vooruit wat je deze week gaat eten en dat helpt dus enorm om je te houden aan je voornemens. Lees onze blog over mealpreppen en ga aan de slag. Voor het gemak hebben wij het alvast voor je gedaan en heerlijke, weekmenu’s voor je bedacht en in de app gezet. Zo heb je voor alle weken van het jaar al een uitgebalanceerd voedingsschema met alle voedingswaarde die je nodig hebt. Kom in beweging: Pak de routine van het sporten weer op en ga ook tijdens het werk de uitdaging aan om meer te staan en meet stappen te zetten. In deze tijd van het jaar kun je nog heerlijk naar buiten voor een lekkere lunchwandeling. Kook vooral vers en zonder pakjes en zakjes. Zo pak je niet alleen de kilo’s aan, maar ook je gezondheid. In pakjes en zakjes zit vaak veel zout en suiker en dat is niet echt gezond. Wij hebben lekkere gezonde en makkelijke recepten die echt niet meer tijd kosten. Stok achter de deur nodig of persoonlijk advies? Neem contact met ons op! Samen met onze samenwerkingspartner avs diëtisten maak je een persoonlijk voedingsplan en ga je daarmee aan de slag. Wordt vaak ook vergoed door de zorgverzekeraar!
Werkgeluk: oude wijn in nieuw zakken?
Werkgeluk: oude wijn in nieuw zakken?
16-7-2019
Werkgeluk, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Wat is wat? Een werkgever besteedt natuurlijk niet zomaar geld aan gezonde voeding. Het moet wel passen binnen een visie en beleid op duurzame inzetbaarheid, vitaliteit, stressreductie en werkgeluk. Als ondernemer kom ik regelmatig in aanraking met deze termen, maar soms weet ik zelf even niet meer wat nu eigenlijk wat is. Er zijn zo veel containerbegrippen en iedereen gebruikt het woord vitaliteit ook maar te pas en te onpas. Zo zijn er tegenwoordig niet alleen vitale mensen, maar ook vitale organisaties en en vitale structuren… Werkgeluk is een woord dat tegenwoordig veel gebruikt wordt, of is dat ook oude wijn in nieuwe zakken? In de zomer had ik tijd om het eens rustig uit te zoeken en daarom deel ik dat nu graag met jou. Duurzame inzetbaarheid is -volgens het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid- de mate waarin medewerkers productief, gemotiveerd en gezond willen en kunnen blijven werken binnen en/of buiten de organisatie. Vitaliteit is de levensenergie die iemand heeft. Vita is immers het Latijnse woord voor leven. Een vitaal iemand bruist van energie, is fit en heeft mentale veerkracht. Als je duurzame inzetbaarheid van de medewerkers nastreeft dan is het dus van belang dat zij vitaal zijn. Vitale medewerkers hebben meer plezier in hun werk en produceren meer. Om vitaliteit beter te begrijpen en goed uit te kunnen leggen werk ik zelf meestal met de Pyramide van Albert Sonnevelt. Hij is naar aanleiding van de blue zones (gebieden op de wereld waar mensen vitaal oud worden) een onderzoek gestart en heeft de uitkomsten samengevat in een pyramide. Voor het optimaal vitaal zijn, zijn verschillende thema’s van belang. Onderin de basis van de pyramide wordt passie en bezieling genoemd. Een gemotiveerde medewerker met een duidelijk (levens)doel is logischerwijs een vitalere medewerker. De sociale omgeving is letterlijk van levensbelang. Het effect van eenzaamheid is bijvoorbeeld dubbel zo erg als dat van alcohol op de vitaliteit. Op de werkvloer betekent dit dat een prettige, collegiale sfeer uitermate belangrijk is. Mensen die positief denken worden gezonder oud dan pessimisten. Dat is ook niet echt nieuw, maar wel heel belangrijk natuurlijk. Als ik aan werkgeluk denk dan denk ik aan de onderste 3 verdiepingen van de pyramide. Werkgeluk gaat over een gezamenlijk doel hebben, persoonlijke groei, vrijheid en autonomie, maar ook over plezier maken met elkaar en onderlinge veiligheid nastreven. Werkgeluk is een relatief nieuwe term. De pioniers op dat gebied zijn bijvoorbeeld Onno Hamburger vanwww.gelukkigwerken.nlen de geluksambassadeur Leo Bormans. In Friesland zijn Martha Buning en Annemieke Mintjes de grondleggers vanwww.gelukwerkt.frl Natuurlijk is het stimuleren van motivatie en betrokkenheid ook niet nieuw, maar er is wel en duidelijke trend zichtbaar dat steeds meer bedrijven en organisaties inzien dat werkgeluk belangrijk is. Ook ontspanning (stress reductie), voldoende beweging en voeding zijn uiteraard van belang voor het vitaal ouder worden. Je kunt een geweldig doel hebben maar met morbide obesitas wordt de kans dat je je doel haalt wel kleiner. We proberen dus allemaal (uit alle macht) om een beetje gezond te leven. Dit is natuurlijk mijn eigen domein. Wij zijn gespecialiseerd in gezonde voeding. De bovenste 3 verdiepingen van de pyramide zou je kunnen samenvatten onder de noemer ‘leefstijl’: fysieke en mentale fitheid. De pyramide toont duidelijk aan dat alles met elkaar samenhangt. Zo is er een duidelijk verband tussen bewegen en voeding, maar ook tussen slaap (ontspanning) en voeding. En zelfs tussen passie/bezieling en voeding. Anders leren eten is ook gewoon een gedragsverandering en zonder doel gaat dat niet lukken. Gezonder gaan eten heeft dus ineens van alles te maken met duurzame inzetbaarheid en werkgeluk. Alhoewel mijn kennis en ervaring alle verdiepingen van de pyramide behoorlijk bestrijkt hebben wij er toch voor gekozen om met verschillende specialisten samen te werken. Zo krijg jij als klant altijd de hoogste kwaliteit. Als je bijvoorbeeld meer over werkgeluk wilt weten kun je terecht bij gelukwerkt.frl. Zij organiseren o.a. in de week van het werkgeluk (van 23 tot en met 27 september) een carrousel, waarbij verschillende organisaties laten zien wat zij aan werkgeluk doen. Wil je meer weten van leefstijl neem dan snel contact met ons op voor meer informatie en bekijk onze website. Samen met de (sport)diëtisten van AVS kunnen wij medewerkers zowel individueel als in groepsverband begeleiden op het gebied van leefstijl. Hopelijk is het voor jou nu duidelijk hoe het zit en begrijp je de verschillen en overeenkomsten tussen duurzame inzetbaarheid, vitaliteit, leefstijl en werkgeluk. Werkgeluk is dus inderdaad deels oude wijn in nieuwe zakken, maar daarom nog niet minder belangrijk! Op zijn minst begrijp ik het nu zelf de verschillen weer tussen al die containerbegrippen. Ik wens je een gelukkige (werk)dag! Bronvermelding: http://albertsonnevelt.nl http://gelukwerkt.frl http://avs-dietisten.nl
Terugval in oud gedrag
Terugval in oud gedrag
4-6-2019
In onze vorige blog gaven we tips over het veranderen van je eetgedrag en hoe je dat het beste doet. Onze belangrijkste tips waren: Zoek afleiding: Bijvoorbeeld door op moeilijke momenten te gaan wandelen Zet kleine stapjes: Gebruik de Tiny Habits van BKFogg als uitgangspunt Zoek steun: het helpt als je omgeving je steunt Maar wat nu als je na een tijdje toch weer terugvalt in je oude gedrag? Ten eerste: geen paniek! De kans dat je je leven in één keer om kunt gooien is klein en het leven bestaat nu eenmaal uit vallen en opstaan. Als je je daarop voorbereid bent is een terugval wat minder ingrijpend. Maak jezelf geen grote verwijten, niets menselijks is ons vreemd! Fouten maken we allemaal. Beter is het om jezelf af te vragen waarom je je hebt laten verleiden tot het verkeerde gedrag. Veel mensen vallen bijvoorbeeld in hun oude patroon terug als zij zich niet lekker in hun vel zitten of vermoeid zijn. Als je dat van jezelf weet kun je daar alvast rekening mee houden. Dit kun je proberen te voorkomen door weer afleiding te zoeken en de hulptroepen uit stap 3 nogmaals in te schakelen. Wees eerlijk, daar is echt niets mis mee! Grijp op tijd in: Als je met kleine stapjes vooruitgang hebt geboekt (tip 2) zal je waarschijnlijk ook eerst met kleine stapjes terugvallen. Zodra je dit in de gaten hebt en merkt dat 1 koekje bij de koffie weer 2 koekjes zijn geworden kun je al ingrijpen, want je wilt niet val je stapjes kwijtraken, dat zou zonde zijn. Heb je toch een grote terugval? Het fijne van een nieuwe dag is dat je altijd opnieuw kunt beginnen. Er is niets verloren gegaan. Dat is het voordeel van een nieuw eetpatroon aanleren: je kunt er iedere dag (opnieuw) mee beginnen! Een bekend fenomeen is dat mensen denken na het nemen van een taartje te veel: Ach het maakt nu toch niets meer uit, dan kan ik ook nog wel een extra patatje nemen. Maar dat is natuurlijk onzin. Het gaat om de gemiddelde voedingswaarde die je per week binnenkrijgt en 1 taartje kun je makkelijk hebben. Lees gewoon weer de vorige blog, haal diep adem en begin opnieuw. Succes!
Groots dromen, kleine stapjes
Groots dromen, kleine stapjes
2-5-2019
Ben jij een gewoonte eter? Tijdens onze workshops doen we vaak een snelle test om voor jezelf te achterhalen wat voor type eter je bent: een externe eter, een lijngerichte eter of een emotie eter. Een externe eter krijgt trek als hij of zij iets lekker ziet of ruikt, een lijngerichte eter telt regelmatig calorieën om te bekijken of er nog iets gegeten kan worden en een emotie eter koppelt bijvoorbeeld verdriet of plezier aan eten. Vaak zijn we allemaal in ieder geval in min of meerdere mate emotie eters. Eten wordt in onze maatschappij immers zowel gekoppeld aan feestelijke als verdrietige momenten. Eten is zo veel meer dan alleen jezelf voeden. Het hoort overal bij: bij je verjaardag, bruiloft, liefdesverdriet en zelfs bij de dood. Je kunt ook een gewoonte eter zijn.Gewoonte eters hebben vooral op vaste momenten van de dag behoefte aan bijvoorbeeld snacks, koek of snoep. Daarbij zijn er specifieke momenten waarbij we gewend zijn om te eten. Bijvoorbeeld voor de televisie, tijdens het autorijden of bij het studeren.Vaak weten gewoonte eters ook wel een aantal momenten op te noemen waarop ze het lastig vinden om niet te veel te eten of te snoepen. Ook pakken gewoonte eters zonder erbij na te denken iets te eten en is het op terwijl ze amper bewust hebben geproefd. Herken jij jezelf hierin? Ik merk aan mezelf dat als ik iedere avond rond 21:30 uur toastjes met kaas neem, dat ik vanzelf een hongergevoel krijg rond die tijd. Het wordt in de wetenschap ook wel klassiek conditioneren genoemd. Er kan dan ook ons al ‘het water in de mond lopen’ alvorens we werkelijk aan het eten zijn. Je lichaam bereidt zich dan al voor op het verwerken van het eten wat nog komen gaat. Je kunt dit zelfs gaan ervaren als honger, ook als je net een warme maaltijd op hebt. Dit wordt aangeleerde honger genoemd. Honger die niet veel te maken heeft met een lege maag, maar meer met aangeleerd gedrag. Het proces van aangeleerde honger is bij vaak bij toeval ontstaan. Bepaalde situaties en handelingen worden zo vaak gekoppeld aan eten dat hierdoor het moment van: ‘ik plof op de bank en heb zin in wat lekkers’ uiteindelijk zelf honger oproept. Het is best lastig om die aangeleerde honger weer af te leren. Daarvoor moet je behoorlijk consequent zijn. En dat is best lastig hoor. Als je het een tijdje volhoudt verdwijnt het hongergevoel ook wel weer, maar je moet het dan we minstens 2 weken volhouden. Ik geef je een paar tips om het vol te houden: Tip 1: Zoek afleiding Op de zondag ochtend is het jouw gewoonte om de dag te beginnen met verse croissantjes. Natuurlijk moet dit op zijn tijd wel eens kunnen, maar je wilt hier eigenlijk wel vanaf. Hoe? Probeer jezelf af te leiden als je het zwaar hebt. Ga bijvoorbeeld op de zondag ochtend een stuk wandelen of sporten. Hierin is het belangrijk dat je van te voren al een activiteit bedenkt die je leuk vindt, en ga bijvoorbeeld niet de ramen wassen. Dit zorgt dat het eten (leuke bezigheid) gaat concurreren met ramen wassen (minder leuke bezigheid). Hoe groot is dan de kans dat je gaat ramen wassen in plaats van lekker wat eten? Heel klein. Kies er dus voor om een leuke bezigheid te kiezen en vooral iets dat je niet met eten associeert. Tip 2: Maak kleine stapjes BJ Fogg is één van onze goeroes als het gaat om gedragsverandering. Als je bepaald gedrag wilt afleren kun je misschien wel het allerbeste weer nieuw gedrag aanleren. De beste manier om nieuw gedrag aan te leren is volgens hem om te starten met Tiny Habits; kleine gedragsveranderingen. Essentieel is dat je je Tiny Habit koppelt aan een bestaande ,routinematige handeling. Hierdoor ontstaat een nieuwe routine die het eenvoudig maakt om je Tiny Habit, je nieuwe gedrag, uit te voeren. Een Tiny Habit is een handeling die je in ieder geval één keer per dag doet en je weinig moeite kost. Ik geef je een voorbeeld: Ik wil graag gezonder gaan leven. Dat is natuurlijk een veel te grote wens. Ik knip de wens op in een paar concrete wensen. Ik drink bijvoorbeeld te weinig water en wil graag meer water drinken. Dat is een klein stapje in mijn wens om gezonder te gaan leven en lekker concreet. Nu koppel ik dat kleine stapje aan een bestaande routine: Ik ga dagelijks een paar keer naar de WC. Iedere keer als ik dat heb gedaan (en mijn handen heb gewassen!) loop ik naar de keuken en drink een glas water. Doordat je de nieuwe gewoonte koppelt aan de bestaande gewoonte is de kans dat je het vergeet minder klein en de kans dat je iedere keer even denkt: ‘oh ja, nu moet ik een glas water drinken’ een stuk groter. Handig toch? Je bedenkt een tiny habit dus altijd als volgt: Nadat ik (noem hier je bestaande routine, iets wat je al deed) ga ik (de Tiny Habit, kleine gewoonte) doen. Als je dat 2 weken volhoudt is de kans dat je een echte nieuwe gewoonte hebt aangeleerd echt groot. En vergeet niet jezelf te belonen met iets leuks als het is gelukt (niet met eten, haha!) Nu ben je klaar voor je volgende tiny habit en zo verbeter je langzaam je leefstijl. Tip 3: zoek steun Je weet best zelf dat het niet verstandig is om iedere avond bij de koffie een te grote koek te pakken. Het probleem is juist dat je het toch doet, terwijl je weet dat het niet goed is. Als je steun van anderen vraagt om minder te eten dan wordt je daarmee enorm geholpen. Wat moet je doen als je na een tijdje toch terugvalt in je oude gedrag? Daar gaat onze volgende blog over, dus stay tuned! Bronvermelding: www.tinyhabits.com
Hoe zet ik vitaliteit en leefstijl definitief op de (menu)kaart?
Hoe zet ik vitaliteit en leefstijl definitief op de (menu)kaart?
28-3-2019
Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit zijn hot. Maar wat is het eigenlijk en hoe doe je het goed?Veel organisatiesexperimenteren met vitale weken en dagen, met sportschoolabonnementen en met gezonde kantines. Maar hoe pak je het slim en gestructureerd aan? Wij hebben ons ideaalplaatje in beeld gebracht. Op deze manier geef je eigen regie aan de medewerkers, maar bereik je niet alleen diegenen die toch al geinteresseerd waren in sport en voeding. 1. Maak vitaliteitsbeleid en koppel dit aan de bedrijfsmissie en visie Inventariseer wat er al is zoals HR beleid, Arbo beleid, MTO onderzoeken, PMO's e.d. en schrijf een kort en overzichtelijk vitaliteitsbeleid. Betrek hierin de missie en visie van je bedrijf en stel doelen. 2. Creëer draagvlak Je kunt niets alleen. Dus hup aan de slag met de medewerkers en zorg voor voldoende feedback en keuzemomenten. 3. Geef opleiding én verleiding Bewustwording is belangrijk maar wordt wel overschat. We weten al heel veel, maar daadwerkelijk doen is iets anders.Nudging (verleiden) is dus minstens minstens zo belangrijk. Dus richt je kantine anders in als je wilt dat mensen gezonder willen eten en houd beweegcompetities als je meer beweging wilt. 4. Geefpermanente inspiratieenprikkels op groepsniveau Natuurlijk is eigen regie het allerbelangrijkste als het gaat om vitaliteit. De medewerker blijft immers zelf verantwoordelijk. Maar...we zijn allemaal mensen en we hebben hier en daar een duwtje of een prikkkel nodig. Laten we bovendien ophouden met zeggen dat het allemaal vrijwillig is. Vitaliteit is gewoon onderdeel van je werk en daarmee heus niet vrijblijvend. 5. Maak een programma met keuzevrijheid Maar...als je de interesse hebt gewekt, dan is keuzevrijheid heel belangrijk! Maak een mooie 'winkel' waaruit medewerkesr kunnen kiezen, maar waarin ze ook kunnen bijdragen. 6. Maak tijd en budget vrij Een zieke medewerker kost 250,- euro per dag. Een budget van 250,- euro vooreen heel jaar per medewerker is een mooie en realistische investering. Het gemiddeld opleidingsbudget ligt rond de 1000,- euro per jaar. Vitaliteitsopleiding is net zo belangrijk als verkooptraining en kennisopleidingen. 7. Werk vanuit een positieve insteek Veranderen vanuit vrolijkheid is een stuk makkelijker dan vanuit verdriet en pijn. Zet wedstrijdjes en games in en zorg voor voldoende fun. 8. Besteed aandacht aan communicatie Communiceren is één van de lastigste dingen die er is. Betrek de afdeling communicatie bij je plannen en laat hen de medewerkers verleiden met veel visuele hulpmiddelen zoals foto's en film. 9. Geef voorbeeldgedrag vanuit HR en leiding Top-down leiderschap is nooit een goed idee, behalve als het om voorbeeldgedag gaat! En dat betekent niet dat je zelf perfect moet zijn, maar wel dat je meedoet en ook jezelf laat groeien. 10. Geniet en deel! Wat mooi als je het voor elkaar hebt enhet kapitaal van je onderneming vrolijk, gelukkig, fit, betrokken en ambitieus is. Gefeliciteerd! Laten we dat positieve virus verspreiden! Wil je meer weten over ons aanbod van opleiding, verleiding en vrolijkheid? Neem dan snel contact met ons op. We helpen je graag. Op 16 april 2019 geven wij weer onze eendaagse training over het op de (menu)kaart zetten van vitaliteit op de werkvloer. Kijk op onze website onder:https://www.lekkeraanhetwerk.nl/onsaanbod-overzicht/open-inschrijving
Is Personalized Food de toekomst?
Is Personalized Food de toekomst?
12-2-2019
De zin en onzin van voedingsadvies op basis van je DNA Leefstijl staat volop in de aandacht door de aandacht voor duurzame inzetbaarheid op de werkvloer en de stijgende kosten van de gezondheidszorg. Wij geven voedingsadvies aan particuliere cliënten en medewerkers van bedrijven. Bij het adviseren van cliënten is het belangrijk om te kijken naar de individuele wensen en behoeften en daarom maken wij gebruik van een uitgebreide persoonlijk intake. Zouden onze adviezen, door het afnemen van een DNA test en/of bloedtest een andere uitkomst krijgen? En…kunnen we voortaan aan preventie en voorlichting op individuele basis doen? Dat is dus een andere insteek dan het adviseren van de algemene richtlijnen goede voeding, die zijn ontwikkeld op basis van traditioneel onderzoek, waardoor ze voor grote groepen kloppen, maar voor individuen óf niet helemaal gelden óf misschien niet haalbaar zijn. Onze visie is altijd geweest dat het grootste gedeelte van de bevolking eigenlijk geen individueel advies nodig heeft en dus al helemaal geen DNA test. Want, gezondheidswinst zit volgens ons vooral in het eten van meer groente. De proef op de som Toch zijn wij natuurlijk reuze nieuwsgierig en houden we nieuwe ontwikkelingen en innovaties in onze branche goed bij. Mascha en Jenny lieten daarom hun eigen DNA onderzoeken en lieten stagiair Anne een uitgebreid literatuuronderzoek doen. Benieuwd? Wie wil er nou niet gezond zijn? In de basis is gezond eten en voldoende beweging voor iedereen aan te raden. Maar goede gezondheid is niet voor iedereen op dezelfde manier te behalen. Er is daarom misschien wel behoefte aan een gepersonaliseerd voedingsadvies. De termpersonalized nutritionkom je nu overal tegen. Er wordt beweerd dat op basis van jouw DNA een perfect voedingsadvies gemaakt kan worden. Wil jij weten of dit de toekomst is? Of is het onzin? Kan jij er baat bij kan hebben? Lees snel verder! Voor het opstellen van een optimaal passend advies is het belangrijk te kijken naar het profiel van het individu. Personalized nutrition heeft als doel het zo goed mogelijk op het individu afstemmen van de dagelijkse voeding. Het uitgangspunt is dat ieder individu het beste geholpen kan worden door voeding die past bij zijn fysiologische, mentale en sociale wensen en behoeften. Wat onderzoekt een DNA test eigenlijk? Belangrijk om te weten is dat de uitslag van het DNA onderzoek alleen aangeeft welke genen jij bij je geboorte hebt meegekregen. Het geeft een soort kansberekening aan. Het zegt dus niets over je huidige status. Die wordt beïnvloed door meerdere factoren zoals opvoeding en leefstijl, maar dus ook door je genen. Als je je huidige status wilt weten zou je er eigenlijk nog een bloedtest bij moeten doen. Voorbeeld: uit het DNA van Mascha bleek dat zij Vitamine B6 slecht opneemt. Het bijbehorend advies was de inname van B6 te verhogen. Door bloedonderzoek zou je kunnen zien of zij daadwerkelijk te weinig van deze vitamine binnenkrijgt of dat zij dit door een gezond voedingspatroon al heeft ondervangen. DNA is dus niet heilig, maar geeft wel extra informatie en wij kunnen ons voorstellen dat er genoeg mensen zijn die net als wij nieuwsgierig zijn naar hun eigen DNA. Je hoort bijvoorbeeld ook veel mensen praten over het obesitas gen. Dat zou je als excuus kunnen gebruiken om niet af te vallen. Dat komt sommige mensen goed uit! Na het opsturen van wat speeksel kregen we een rapport toegestuurd. Mascha deed de meest uitgebreide test en kreeg een rapport van 148 pagina’s toegestuurd. Daarnaast kreeg Mascha een gepersonaliseerd kookboek toegestuurd. Wat zijn de voordelen van voedingsadvies op basis van je DNA? Gezondheidsadviezen zijn veelal gebaseerd op grote groepen. Echter is ieder persoon uniek en reageert daarom anders op voeding. Vanuit die optiek lijkt het logisch om voor iedereen een persoonlijk dieetplan op te stellen wanneer de juiste middelen daartoe beschikbaar zijn. Verder zou het op economisch vlak kosten kunnen schelen. Als bijvoorbeeld uit je DNA blijkt op welke medicijnen jouw lichaam wel- of niet goed reageert, scheelt dit onnodige medicatie kosten. Daarnaast is preventie nodig om de stijgende kosten van de gezondheidszorg tegen te houden. Voorkomen van ziekten is goedkoper dan behandelen. Je DNA zegt niet alles, het is alleen een risico voorspelling. Toch kan het fijn zijn om zo’n risicovoorspelling in kaart te brengen. Het betekent niet dat je je leven drastisch om moet gooien. Maar het kan dienen als een seintje, zodat je weet dat je ergens wat beter op kan letten of in de gaten houden. Ook is het erg interessant om een idee te krijgen waar jouw lichaam goed en minder goed op zou moeten reageren (volgens je DNA). Topsporters (professionals en amateurs) die geinteresseerd zijn in ieder detail zouden inzichten kunnen krijgen uit de DNA tests. En ook voor mensen die last hebben van mysterieuze problemen met hun voeding. Als allergietesten geen uitsluitsel geven over bestaande problemen, dan zou met behulp van een DNA test wellichtde juiste diagnose gesteld kunnen worden. Welke nadelen kleven hieraan? Ziektes worden veroorzaakt door meerdere factoren. Als jouw DNA-profiel laat zien dat je een grotere kans hebt op het ontwikkelen van overgewicht, wil dit niet zeggen dat je er niks aan kunt doen. En andersom als jouw DNA laat zien dat je een kleinere kans hebt op overgewicht wil dat niet zeggen dat je geen overgewicht kan krijgen. DNA is dus niet zaligmakend. We moeten ons ook richten op de andere factoren, zoals een gezonde leefstijl en beweging. Er is veel bekend over ons DNA. Maar er is nog veel meer niet bekend. Het is maar de vraag of de complexe relatie tussen onze genen, voeding en gezondheid ooit helemaal vertaald kan worden in effectieve aanbevelingen. Het menselijk lichaam is een meesterwerkje en het is de vraag of wij de natuur al wel zo goed begrijpen. Daarnaast is er nog te weinig bekend over heel veel genen. De wetenschap naar leefstijl en genen staat eigenlijk nog in de kinderschoenen. Verder is er ook een ethische en culturele kwestie. Als iedereen zijn/haar op maat gemaakte maaltijd gaat consumeren, is het nauwelijks mogelijk om gezamenlijk een maaltijd te eten. Nu speelt eten een belangrijke rol in onze cultuur. Het wordt er zo niet echt gezelliger op aan tafel! Daarnaast zijn de kosten van een DNA-dieet ook niet geheel onbelangrijk. Een onderzoek kost een paar honderd euro. Het onderzoek naar de genen van Mascha en Jenny Voor Mascha en Jenny gold dat zij veel dingen herkenden, maar ook wel wat verassingen over zichzelf ontdekten. Voor beiden geldt dat zij een lager dan gemiddeld risico op overgewicht hebben en dat herkenden zij wel uit hun families. Mascha kan goed alcohol verwerken (da’s makkelijk!) maar slecht cafeïne. Dat was voor haar dan ook een duidelijke verklaring waarom ze nooit heeft doorgezet bij het koffie leren drinken. Daarnaast kwam uit het onderzoek dat zij een gunstige stofwisseling heeft als het gaat om lactoseverwerking. Ook dat was voor haar niet nieuw. Verassend waren echter een moeilijkere opname van Vitamine B6, Omega 3 en een ongunstige reactie op koolhydraten. Van een ongunstige reactie op koolhydraten heeft zij nog nooit wat gemerkt en een gebrek aan Omega 3 laat zich natuurkijk niet zo duidelijk voelen. Wel goed om te weten, dus voortaan nog wat meer vette vis en noten. Mascha heeft naast DNA en voeding ook nog meer laten rapporteren zoals de combinatie van haar DNA/sport en DNA/hartgezondheid en DNA/veroudering. De uitslagen van deze onderzoeken ware n misschien nog wel spectaculairder dan het DNA en voeding onderzoek. Zo bleken haar spieren vooral geschikt te zijn voor duursport en verbrandt zij tijdens duursport twee keer zo veel vet als het gemiddelde. Zo ben je toch extra gemotiveerd als je je hardloopschoenen uit de kast haalt! Helaas bleken haar genen niet ideaal bij de huidveroudering, iets wat zij ruimschoots herkende. Er moet veel gesmeerd en gehydrateerd worden! Ons onderzoeksbureau VitalGene Wij deden onze tests via VitalGene. Dat is een onderzoeksbureau dat zich vooral richt op werkgevers en werknemers en op die manier een bijdrage wil leveren aan een gezondere leefstijl en duurzame inzetbaarheid. Natuurlijk is VitalGene enthousiast over haar diensten (“Een optimaal dieet – de sleutel tot gezondheid en geluk”) maar zij verkochten ons geen onzin en waren eerlijk over de stand van de wetenschap en de (beperkte) invloed van genen op ons totaal welbevinden. In het rapport wordt daar ook aandacht aan besteed. Nadeel vinden wij wel dat voor het begrijpen van het rapport een vrij hoog denkniveau nodig is en kennis van leefstijl ook wel handig is. Daarnaast is het lastig om zonder begeleiding de aanbevelingen te vertalen naar de praktijk. Het bureau heeft wel aangegeven bereid te zijn tot toelichting, maar over de telefoon doe je dat toch minder snel. Het zou fijn zijn als je je rapport met iemand kon bespreken en daarna een persoonlijk voedingsadvies en begeleiding kunt krijgen. In dat opzicht vullen we elkaar goed aan. Bespreek je rapport dus vooral met een goede diëtiste of voedingsdeskundige! DNA Onderzoek en privacy De bureaus die DNA test aanbieden laten het onderzoek op dit moment in buitenlandse laboratoria doen, veelal in Duitsland en de VS. Hoe weet je nou dat jouw DNA niet voor hele andere onderzoeken wordt gebruikt of wordt verkocht? Het is belangrijk dat je deze vraag stelt aan het bureau waar jij je test laat afnemen. Daarna is het een kwestie van vertrouw je dat bureau of niet? VitalGene. Besteedt uitgebreid aandacht aan dit aspect en garandeert dat jouw DNA voor niets anders wordt gebruikt dan voor jouw onderzoek. Tja, wij stonden er niet bij, maar de eigenaar van VitalGene, Karlijn van den Bosch kwam op ons betrouwbaar over. Conclusie Een DNA onderzoek laten doen is interessant. Het is bovendien ook heel leuk om jezelf zo in de kaart te zien en het was voor ons eigenlijk ook een feest van herkenning. Daar is niks mis mee, een beetje bevestiging kan ook heel fijn zijn. Voor mensen met een bovenmatige interesse in leefstijl en topsporters is het DNA onderzoek zeer interessant. Het geeft praktische tips en adviezen. Let wel op welk bureau je kiest en realiseer je dat DNA onderzoek nog in de kinderschoenen staat en dus niet de heilige graal is. Laat je ook goed begeleiden na het ontvangen van het rapport door een diëtiste of voedingsdeskundige. Als je dan toch geld uitgeeft vraag dan meteen het meest uitgebreide rapport. Kun je meteen met je personal trainer in overleg over je workouts. Voor mensen die starten met het verbeteren van hun leefstijl is het aloude advies van meer bewegen, meer variatie in voeding en het eten van meer groente eigenlijk voldoende. Wij maken altijd een goede intake op basis van jouw ervaringen, wensen en behoeftes. Daarmee kan je ook afvallen. Afvallen is ook niet het moeilijkste. Het is vooral het permanent veranderen van je gedrag dat een uitdaging blijft. En daar kan de DNA test een beetje bij helpen doordat je bewustwording groeit. Wij zien weinig kwaads in het laten maken van een DNA rapport. Wil jijgraag een DNA test laten doen, neem dan contact met ons op en we begeleiden je graag bij het aanvragen van de test en het begrijpen van je genen en het veranderen van je gedrag.
Onregelmatige diensten
Onregelmatige diensten
25-1-2019
Vandaag de laatste blog in onze serie van januari. Dit keer over onregelmatige diensten. Als je onregelmatige werktijden hebt is het lastig om een goed eetritme aan te houden, en daardoor hebben mensen met onregelmatige werktijden vaak meer moeite om op een gezond gewicht te blijven. Ons lichaam is gemaakt om tijdens daglicht actief te zijn en in het donker te slapen. Zo werkt onze biologische klok. Dat betekent dat jouw lichaam ’s nachts in een slaapritme komt en dat je spijsvertering dan ook nagenoeg stil ligt. Het is dus niet verstandig om ’s avonds laat of ’s nachts veel te eten. Maar je wilt wel iets eten om toch veilig en met genoeg energie de dienst prettig te draaien. Tip 1 Probeer het schema van drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes aan te houden en zo regelmatig mogelijk te blijven eten. Dus ’s morgens ontbijt en ’s avonds diner etc. Op een rustige dag kun je alvast wat voorbereiden: maak wat extra soep en neem die mee in een thermoskan of smeer bijvoorbeeld alvast ’s avonds je ontbijt voor de volgende dag. Tip 2 Neem geen snelle tussendoortjes vol met suiker uit automaten. Suiker geeft snel energie, maar zodra je bloedsuikerspiegel weer daalt word je hongerig, moe en lusteloos. Maak liever je eigen snacktas gevuld met fruit, noten, een cracker met kaas of een boterham etc. Zo heb je altijd wat bij de hand en kom je minder in de verleiding. Tip 3 Drink niet te veel koffie. Dat lijkt welhandig omdat je op korte termijn wakker blijft, maar veroorzaakt op de lange termijn o.a. slaapstoornissen. Drink liever genoeg water om je lichaam goed te blijven hydrateren. Tip 4 Houd goed in de gaten wat je op welke moment van de dag eet. Overdag is je lichaam in de actieve stand en kun je het beste vetten en langzame koolhydraten eten. Dus dit is het moment voor groente, soep, salades, aardappelen, rijst of pasta. ‘s avonds en ’s nachts kun je het beste wat lichtere maaltijden of snacks nemen met eiwitten zoals een cracker met kaas, een handje ongezouten noten, een salade met een gekookt eitje, een bakje yoghurt met fruit en muesli. Wil je meer weten over de biologische klok of heb je interesse in een workshop bioritme voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op.
Een duwtje in de gezonde richting: Nudging
Een duwtje in de gezonde richting: Nudging
18-1-2019
Medewerkers die gezond en fit zijn, zijn creatiever, productiever en minder vaak ziek. Een gezonde werkomgeving stimuleert ook om thuis ook gezonder te leven. Veel werkgevers begrjjpen dit en zijn al volop aan de slag. Een vraag die ons vaak gesteld wordt is: “Hoe bereik ik de medewerkers die een verandering van leefstijl het meest nodig hebben? Meestal komen alleen de medewerkers naar activiteiten die toch al gezond leven. Maar wat doen we met de rest?” Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid voor het maken van een gezondere keuze natuurlijk bij de werknemer zelf. Dus de vraag is eigenlijk hoe je ervoor kunt zorgen dat werknemers makkelijker keuzes maken die hun professionele ontwikkeling ten goede komen? Eén van de manieren die wij toepassen in onze werkwijze is nudging. Nudging kan worden omschreven als: een duwtje in de goede richting geven door de goede keuze makkelijker en aantrekkelijker te maken. Thaler (een Amerikaanse economist) en Sunstein (een Amerikaanse rechtsgeleerde) worden als grondleggers van deze strategie gezien. Zij omschrijven nudging als elk aspect van de keuzearchitectuur die het gedrag van mensen op voorspelbare wijze kan veranderen, zonder dat je opties verbiedt of de financiële stimulansen zoals tijd en geld aanzienlijk wijzigt. Nudging speelt veel meer in op onbewuste denkprocessen in plaats van op bewuste denkprocessen van de mens. Op een dag worden er ontzettend veel keuzes gemaakt. Dit zijn lang niet altijd rationele keuzes. Als het om gezond eten gaat denken we dat met bewustwording mensen kunnen veranderen, maar de meeste eetkeuzes worden helemaal niet rationeel gemaakt. Denk maar aan het beroemde voorbeeld van het boodschappen doen terwijl je trek hebt. Of het op ooghoogte leggen van de producten waar de supermarkt veel aan verdient. Nudges of duwtjes werken zo goed,omdat deze niet afhankelijk zijn van cognitieve capaciteiten, discipline, intelligentie of aandacht. Nudges spelen juist in op het onbewuste systeem, het speelt in op vuistregels, ook wel heuristieken. Deze worden gestuurd door vorige beslissingen en door kenmerken van de omgeving. We kunnen nudging ook kunnen inzetten om de gezonde keuze te stimuleren. In ons bedrijf zeggen we altijd heel simpel: Verleiden is net zo belangrijk als opleiden! Wat zijn belangrijke aspecten als je nudging wilt toepassen? Thaler en Sunstein geven er wel 8, maar wij beperken ons even tot de belangrijkste: 1. Aantrekkelijkheid en zichtbaarheid: Mensen geven voorkeur aan iets dat er aantrekkelijk uit ziet. Het is logisch dat je een bord met een gezonde maaltijd eerder wilt opeten dan een slordig bordje waar het eten een onaantrekkelijk prutje lijkt. Hoe zichtbaarder een product is, hoe eerder mensen dat product zullen kiezen. Ook de volgorde van presenteren maakt verschil. Door het voorop plaatsen van gezonde producten, maken mensen ook verderop in de winkel (of de bedrijfskantine) gezondere keuzes. 2. De standaard optie de meest aantrekkelijk maken: Denk aan de Mac Donalds waar je een small, medium of large Cola kunt bestellen. De meeste mensen kiezen voor medium. Je kunt dit ook inzetten in je bedrijfsrestaurant waar je de keuze tussen small, medium en large salades en soepen kunt geven. Veel mensen vinden kiezen lastig. Door de beste optie als standaardoptie te presenteren, zullen de meeste mensen voorspelbaar kiezen zonder zich daartoe verplicht te voelen. 3. Gemak: Hoe makkelijker je het voor mensen maakt, hoe groter de kans dat ze het gaan doen. Logisch toch? Daarom maken wij weekmenu’s met boodschappenlijsten en kunnen mensen die op hun telefoon bekijken via een app. Altijd bij de hand en je hoeft niet enorm veel moeite te doen om je boodschappenkar met gezonde dingen te vullen. Zo hoeft de medewerker niet zijn hoofd hoeft te breken over de vraag: Wat eten we vanavond? Veel mensen willen best wel gezonder eten, maar weten gewoon niet hoe. In plaats van ze dat heel omslachtig te leren, kunnen ze ook met handige hulpmiddelen heel veel gezondheidswinst boeken. 4.Humor en fun: De welbekende vlieg in de wc pot is een perfect voorbeeld van nudging. Iedereen heeft een glimlach op zijn gezicht als ze de vlieg zien en de wc pot blijft een stuk schoner! Bij het beïnvloeden van de gezonde keuze kun je ook vrolijkheid en fun inzetten. Als je wilt dat mensen gezonder gaan eten kun je een strenge kennisworkshop organiseren, maar je kunt er ook een teamuitje van maken waarbij je gaat koken en ondertussen kennis opdoet. Dat is het fundament onder ons bedrijf! 5. Feedback: Van feedback kun je leren en het is ook handig als reminder of juist om je te vertellen dat je goed bezig bent. Bij sommige bedrijven hebben ze de te verbrandde calorieën bijvoorbeeld op de traptreden staan. Maar het kan ook digitaal door bijvoorbeeld een reminder te krijgen dat je nog een glas water moet drinken. Wil jij ook met vrolijkheid, gemak en aantrekkelijkheid aan de slag om de medewerkers te verleiden een gezondere keuze te maken? Neem contact met ons op voor een uitgekiend programma. We hebben volop online en offline oplossingen!
Gezond lunchen op je werk
Gezond lunchen op je werk
10-1-2019
De lunch is een perfect moment om alvast wat van de gewenste 250 gram groente binnen te krijgen. ’s Morgens heb je daar wellicht nog geen zin in. En als je wacht tot de avondmaaltijd dan is 250 gram groente ineens best veel. Ik krijg 250 gram boontjes ‘s avonds niet weg. Dus begin ik alvast tijdens de lunch met een lekkere salade of een soep. Een goede lunch levert genoeg energie en voorkomt de after-lunch-dip. Als je een kantine hebt is de verleiding misschiengroot om daar een snack te gaan halen zoals een broodje kroket. Het saaie bammetje uit je brooddoos is dan ineens veel minder aantrekkelijk. Hier zijn een aantal tips om de lunch op je werk aantrekkelijk, lekker en gezond te maken. 1. Kies een lekkere soep. Maak die alvast klaar bij het koken van de vorige dag. Je gaat natuurlijk niet ’s morgens een uurtje eerder opstaan om een soepje te maken. Zorg dat je een grote soeppan hebt en maak een dubbele portie als je toch in de keuken staat. Eet het bij het avondeten en maak daarna kleine porties om in te vriezen. Zo kost het geen extra tijd. Warm je soep op, op je werk op of neem het warm in een thermosbeker mee. Die blijft wel warm tot aan de lunch. 2. Maakeen lekkere salade en varieer met de restjes uit je koelkast. Je hebt tegenwoordig zelfs bakjes waar je een klein koelelementje in kunt stoppen. Neem de dressing los mee, dan blijft je salade lekker fris. De salade kun je dan ook al de avond van te voren maken. 3. Als je brood meeneemt kies dan voor volkoren. Hier zitten meer vezels in, die zorgen voor een verzadigd gevoel. 4. Varieer met beleg, zo houd je de lunch aantrekkelijk voor jezelf en variëren is het sleutelwoord om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Gezonde beleg tips: humus, 30 + kaas, hüttenkäse, kipfilet, ei, vis, notenpasta, zuivelspread, zachte geitenkaas, komkommer salade. Groenten en fruit kunnen ook prima op brood denk aan: komkommer, tomaat, radijs, avocado, paprika, gegrilde courgette, banaan, appel en aardbijen. 5. Een stuk fruit is ookeen makkelijk aanvulling bij de lunch Eet smakelijk!
Tips voor een vitaal 2019
Tips voor een vitaal 2019
4-1-2019
Een gezonde leefstijl van je medewerkers voorkomt ziekteverzuim en bevordert de productiviteit. Bovendien verbetert het de betrokkenheid bij de werkgever. Alle reden dus om daar eens wat meer budget en tijd in te steken in 2019! Wij geven je alvast een paar tips, waarmee je al veel kunt bereiken zonder met het vingertje te wijzen. Een goed vitaliteitsplan is geen kwestie van een themaweek -maand of zelfs -jaar organiseren. Het vergt constante aandacht, net zoals de verkoop, het relatiebeheer en de administratie. Het bedrijfsrestaurant Zijn jullie in het gelukkige bezit van een bedrijfsrestaurant of bedrijfskantine? Via de kantine kun je snel gezondheidswinst boeken bij je medewerkers door de gezonde keuze de vanzelfsprekende keuze te maken. Laat het restaurant doorlichten en analyseren en vraag om een advies om het bedrijfsrestaurant naar een bronzen,zilveren of zelfs gouden niveau te tillen. Veel kleine bedrijven hebben niet de luxe van een bedrijfsrestaurant maar hebben we een plek ingericht waar de medewerkers kunnen eten. Vaak is het ongezellig hok met TL licht, een paar oude tafels, een koffiemachine en eventueel een frisdrankautomaat. Geen wonder dat de medewerkers op hun werkplek blijven zitten. Met andere verlichting en een likje fruit kom je al een heel eind. Gratis fruit Stel iedere dag gratis fruit ter beschikking en leg het op een mooie fruitschaal in de kantine. Zo moeten mensen even opstaan om het fruit te gaan halen en wordt er meer fruit gegeten. Het is echt maar een kleine investering vergeleken met de andere budgetten. Het gesprek over gezond eten tussen medewerkers begint zo vanzelf. Ook schijnt het een goede stimulans te zijn om de rest van de dag gezondere keuzes te maken. Zet trouwens ook meteen een mooi waterkan op tafel. Wedden dat ze aan het einde van de dag leeg zijn? Kijk bijvoorbeeld eens op http://www.fruitkracht.nlvoor een goed contract. Meer stappen op een dag Stimuleer je medewerkers om bilaterale gesprekken lopend te doen. Even wat frisse lucht is beter voor hersenen en lijf. Iedere smartphone beschikt over een stappenteller. Maak met het team doelstellingen over het aantal te zetten stappen. Stimuleer elkaar of maak er een wedstrijd van. Workshops Organiseer regelmatig activiteiten om leefstijl te blijven prikkelen. Bij gezonde voeding kun je kennisworkshops of kookworkshops aanbieden. Een eenvoudige pimp-je-sandwich workshop kan al heel verfrissend zijn. Maar ook bewegen, mindfullness, slaap en anti-stress zijn interessant. Geef niet op en blijf herhalen, het personeelsbestand verandert ook steeds en als je steeds nieuwe invalshoeken verzint houd je het levend. Het gesprek Denk serieus na over hoe je met je medewerkers in gesprek wilt gaan over het thema gezonde leefstijl. Natuurlijk is het best spannend om het onderwerp overgewicht te bespreken. Maar iedereen heeft af en toe een duwtje in zijn rug nodig. Wees wel bereid om ook een deel van de oplossing te zijn (financieel, in tijd of anderszins). Wij bieden persoonlijk voedingsadvies en komen eventueel ook naar de werkvloer toe voor advies. Uiteraard voer je de gesprekken lopend! Beloning Wil je nog een stap verder gaan? Bied je medewerkers een menukaart met gezonde leefstijlactiviteiten en beloon hen hiervoor. Zet een goed plan op met een leefstijladviseur of kijk eens ophttp://www.helathcoin.nl Wij helpen je graag verder. Regelmatig geven wij workshops aan HR medewerkersen leidinggevenden over het op de kaart zetten van leefstijl en het bevorderen van vitaliteit. De workshops zijn wetenschappelijk onderbouwd, maar wel lekker praktisch en gaan in op thema's als: -Moet het vitaliteitsbeleid bottom-up of top-down worden geinplementeerd -Hoezorgen we ervoor dat de activiteiten ook echt worden afgenomen door degenen die het het meest nodig hebben? -Hoe zit het met de privacy van de medewerkers? Het gaat toch vooral om hun eigen lijf. Cursisten keren terug op hun werk meteen goed en gedegen actieplan. Interesse inonze workshops?Kijk dan even op:https://www.lekkeraanhetwerk.nl/onsaanbod-overzicht/open-inschrijving je kunt je ook inschrijven via dé opleidingssite van Nederland: Springest.http://www.springest.nl/lekkeraanhetwerk
Goede voornemens? Zó werkt het wel!
Goede voornemens? Zó werkt het wel!
2-1-2019
Het is weer januari, het begin van een mooi nieuw jaar. Na die heerlijke, feestelijke decembermaand tijd voor een frisse nieuwe start. Heb jij, net als veel mensen in de feestmaand toch per ongeluk iets veel gegeten en gedronken? Oké, goede voornemens zijn wel een beetje cliché, maar toch. Een goed voornemen bedenken is toch wel de eerste stap in de goede richting. Helaas geldt voor 84% van de Nederlanders dat ze hun goede voornemen niet in de praktijk brengen. Maar het is natuurlijk de bedoeling dat jij wél bij de overige 16% hoort. Daarom hebben we een stappenplan voor je gemaakt. Stap 1: Schrijf op wat jouw ultieme doel is en waarom. Voorbeeld: Ik wil gezonder gaan eten om mezelf fitter te voelen. Stap 2: Het roer hoeft vervolgens niet in één keer helemaal om. Wij zeggen altijd: groots dromen, maar kleine stapjes zetten. Dus maak je een paar tussendoelen die je ook echt kan volhouden. Voorbeeld: Ik ga meer fruit eten. Als je iemand je doel vertelt gaat het echt leven, kun je feedback krijgen en wordt het meestal makkelijker. Als die iemand dan ook nog met je mee wil doen is het helemaal fijn. Stap 3: Hoe ga je het aanpakken? Wat en wanneer? Bedenk concreet wat je wanneer doet. Voorbeeld: Iedere werkdag neem ik om 10:15 uur een stuk fruit en iedere avond ook. Het is nog makkelijker als je je nieuwe gewoonte koppelt aan een bestaande gewoonte. Dus bijvoorbeeld “iedere dag na de lunch eet ik een appel.” Of: “Iedere avond als ik naar het journaal kijk eet ik een stuk fruit.” Stap 4: Volhouden. Dit is de moeilijkste stap van allemaal. Het is trouwens makkelijker om een doel te bedenken over iets dat je meer gaat doen dan minder. Dus méér fruit eten is een makkelijker doel dan minder taartjes eten. Als je start met meer fruit eten ga je meestal vanzelf minder taartjes eten… Stap 5: Vergeet niet je zelf een schouderklopje te geven bij het behalen van je doelen. Geef jezelf een kleine beloning en dat is in dit geval geen taartje…maar iets anders leuks. Het goede nieuws: En nu kun je weer door naar stap 1 of 2. Zo zijn we ons leven lang lekker bezig en gelukkig nooit te oud om te leren. Succes!
Fris en fruitig de feestmaand door
Fris en fruitig de feestmaand door
19-12-2018
December is een hele gezellige maand, maar voor veel mensen niet de gezondste maand van het jaar. Met kerst en de jaarwisseling nog voor de boeg geven we je graag een paar tips om te genieten en achteraf geen spijt te hebben. Dit zijn de tips die jou gaan helpen. Tip 1: Eet meer groenten Deze tip staat met stip bovenaan. Er was dit jaar een leuke rel rondom de Allerhande die te veel vegetarische gerechten had opgenomen volgens de carnivoren onder ons. Natuurlijk wil je iets lekkers en misschien wel speciaals eten. Maar blijf aan de verhoudingen denken. En groente kun je ook zo lekker maken! Serveer als voorgerecht bijvoorbeeld een mooie salade of lekkere soep. Tip 2: Ga niet overeten Waarschijnlijk krijg je met kerst iets meer calorien binnen dan anders. Dat is helemaal geen probleem, maar overdrijf niet. Eet tot je 80% vol zit. Probeer goed naar je lichaam te luisteren en eet niet totdat je vol zit, maar tot je geen trek meer hebt. Wist je dat je hersenen pas na 20 minuten een signaal afgeven of dat je genoeg hebt gehad.Als je een korte pauze neemt zul je merken dat je verzadigd bent, als je dat niet doet eet je vaak te veel. Houd de porties klein. Het schijnt zo te zijn dat als je eet van een kleiner bord je ook sneller het gevoel hebt dat je genoeg hebt gehad. Je eigen ogen houden je dus een beetje voor de gek. Handig om gebruik van te maken! Tip 3: Houd een balansdag (of 2) Compenseer de feestdagen door op de omringende dagen wat rustiger aan te doen en lichte maaltijden te nemen met veel groente. Denk niet: ach het heeft nu toch geen zin meer, ik kan nu net zo goed door blijven feesten. Iedere nieuwe dag geeft een nieuwe kans om goede keuzes te maken. Haal dus ook niet overdreven veel boodschappen in huis. Anders krijg je het gevoel dat je alles moet opmaken. Tip 4: Beweeg Blijf niet de gehele kerst op de bank zitten. Ga bijvoorbeeld gezellig buiten wandelen met de familie. Dat houdt je fris en helpt je spijsvertering. Tip 5: Geniet! Het is maar 0,5% dagen kerst per jaar.Je zult pas merken dat je zwaarder wordt of lichamelijke klachten krijgt als je meerdere dagen achter elkaar te veel eet. Maar is het niet veel belangrijker om je te focussen op de 99,5% van het andere jaar? Wil je tijdens de kerst geen rekening houden met wat je binnenkrijgt, doe dit dan ook niet. Het levert vaak alleen maar strijd en schuldgevoelens op. Geniet er dan ook van en focus je op de andere 363 dagen van het jaar! En last but not least, onze beste tip: Nog inspiratie nodig voor gezonde kerstdagen en alle ander dagen van het jaar? Vragen over voeding? Behoefte aan persoonlijk advies? Download de app en maak gebruik van onze heerlijke recepten, weekmenu’s, blogs en de chatfunctie met onze diëtiste Jenny.
Gezonde tussendoortjes
Gezonde tussendoortjes
15-11-2018
Van onze klantenkregen wij het verzoek om eens wat aandacht te besteden aan gezonde tussendoortjes. Volgens het Voedingscentrum is er namelijk wel drie keer per dag ruimte voor een tussendoortje. ‘s Morgens, ‘s middags en ‘s avonds na het avondeten. Snelle Jelle of roze koek? Maar wat in de winkels wordt verkocht als gezond tussendoortje is vaak helemaal niet gezond en bevat veel suiker, vet of zout. Een Snelle Jelle van 70 gram bevat bijna 30 gram suiker! Een roze koek van 55 gram bevat trouwens bijna 23 gram suiker, dus dat is nog erger. Het voordeel van een roze koek is dat we weten dat die ongezond is. Zo ziet een roze koek er ook uit, en dat is lekker duidelijk. Lekker voor een uitzonderingsmoment, maar niet voor iedere dag. Suikerbom verkleed als gezonde energieleverancier Een Snelle Jelle die wordt gepresenteerd als een energieleverancier die je kunt gebruiken als je even moet doorzetten, is dus behoorlijk misleidend. En omdat marketingspecialisten heel goed zijn in het beïnvloeden van ons brein, trappen we er gewoon in. Ze zijn zó slim. Nog een mooi voorbeeld: De Snelle Jelle met minder suiker bevat slechts 13,6 gram suiker, maar dat komt omdat ze de portie kleiner gemaakt! Dat toont natuurlijk veel mooier. Slim toch? Per 10 gram gewone Snelle Jelle eet je 4,2 gram suiker en per 10 gram Snelle Jelle met minder suiker eet je 2,7 gram suiker. Op zich wel een mooie verbetering dus. En een Snelle Jelle Zero heeft nog maar 0,3 gram suiker per 10 gram koek. Daarvoor in de plaats wordt xylitol gebruikt als zoetstof. Xylitol is een zoetstof die wordt gewonnen uit berkenhout of bijvoorbeeld mais. Bij xylitol heb je minder last van een vieze nasmaak dan bijvoorbeeld bij aspartaam. Het heeft ook een minder slechte naam. Zoetstoffen Het nadeel van zoetstoffen vind ik echter wel dat je denkt er meer van te kunnen nemen en dat je dan toch te veel eet. Een Snelle Jelle Zero geeft toch altijd nog 100 calorieën. Calorieën zijn trouwens niet zaligmakend. Ook een appeltje voor de dorst (of trek) geeft gemiddeld 80 calorieën, maar ja die heeft het voordeel van veel vezels en vitamines. Lekker gezond dus en een hele goede keuze! Wat voor de Snelle Jelle geldt, geldt natuurlijk ook voor veel andere zogenaamde gezonde tussendoortjes zoals mueslirepen: zeer geschikt voor de snelle trek, maar het is en het blijft koek! En dus een uitzonderingsproduct. Recepten van gezonde tussendoortjes vind je volop in deze app. In onze weekmenu’s vind je zelfs per dag geschikte tussendoortjes. Voorbeelden van gezonde tussendoortjes: -Alle soorten vers fruit -Handje gedroogd fruit -Alle soorten rauwkost (lekker met een dipje van hummus of kruidenyoghurt) -Handje ongezouten noten -Bakje yoghurt met muesli of fruit -Rijstwafel of cracker met huttenkase -Zelfgemaakte koek/gebak met weinig suiker -Geroosterde kikkererwten -Licht gezouten popcorn -Aubergine rolletjes -Spring Rolls
Zuivel: De witte motor of de witte sloper?
Zuivel: De witte motor of de witte sloper?
17-10-2018
Nederlanders zijn het langste volk ter wereld en Friezen steken daar nog eens bovenuit. Volgens wetenschappers kan dit een gevolg zijn van generaties lang melk drinken. Maar de meningen zijn inmiddels verdeeld over zuivel. Is het nu wel of niet goed voor elk? Is melk een witte motor of een witte sloper? Ook tijdens mijn consulten met cliënten krijg ik hier veel vragen over. Vaak heeft men maar een deel van het verhaal gehoord. In deze blog lees je meer over de geschiedenis, de discussies en ons advies. Geschiedenis In de jaren ’50 werd aan alle scholen ‘schoolmelk’ geleverd. Het werd gesubsidieerd door de gemeente, met als belang om kinderen te voorzien in alle goede voedingsstoffen. Dit werd gedaan omdat kinderen in de jaren ’30 en ’40 niet goed waren gegroeid door slechte voeding. Een logisch gevolg van de crisis en de Tweede Wereldoorlog. Ze aten te weinig eiwit en andere voedingsstoffen. In de jaren ’70 kwam daar nog bij dat het handig was om de boeren die veel melk produceerden zo een handje te helpen. De zuivelindustrie ging ook veel reclame maken en kregen bijna een half miljoen kinderen zo ver om lid te worden van de ‘Brigade der Melkvaarders’. Met als gedachte: ‘’Met melk haal je kracht en energie om wat te bereiken in je leven’’. Eind jaren ’70 ontstond er een epidemie van hart- en vaatziekten. De oorzaak bleek een te hoog cholesterol en in volvette zuivel zit veel verzadigde vet. Dat heeft een slechte invloed op je cholesterol. Nu werden magere melkproducten het advies. Maar al het vet dat uit de melk gehaald werd, kwam wel in andere zuivelproducten terug zoals in toetjes, ijs en taarten. Het tekort aan smaak van de magere producten werd onder andere opgevangen door het gebruik van meer suiker. Inmiddels weten we dat dat ook niet echt een goede oplossing was. Zuivel een goede bron De zuivelindustrie trekt nu ook nog gezamenlijk op in campagnes. Zuivel is in de gemiddelde Nederlandse voeding de belangrijkste bron van calcium, fosfor, kalium en vitamine A, B2 en B12. 58% van de inname van calcium in onze voeding is afkomstig uit zuivelproducten. Van zink, jodium en magnesium is melk de op één na belangrijkste bron. Al deze vitamines en mineralen spelen een rol bij de botgezondheid, het gebit, de spieren en het zenuwstelsel. In de schijf van 5 van het Voedingscentrum staan ook zuivel, kaas en yoghurt. Daarnaast spelen de eiwitten in de zuivel ook een belangrijke bron voor het spierherstel. Melk de witte sloper? De meeste wetenschappers en voedingsdeskundigen stellen dus dat zuivel gezond is. Maar er zijn ook wetenschappers die volhouden dat zuiveljuist slecht voor je zou zijn. Het zou het lichaam verzuren en oorzaak zijn van botontkalking, prostaatkanker, eierstokkanker en ongezonde darmen. Vaak zijn die wetenschappelijk onderzoeken gebaseerd op onderzoek in Azië, waar lactose intolerantie veel vaker voorkomt. Maar dat zegt niets over het gebruik van zuivel in Nederland. In Azië kennen ze een hele andere culinaire geschiedenis. Daar wordt pittig eten bijvoorbeeld prima verdragen, ook door jonge kinderen. En daar kunnen wij weer minder goed tegen. Daarnaast stellen de tegenstanders dat de zuivelindustrie een miljarden business is met een machtige lobby bij de overheid en het Voedingscentrum. Zuivel zal de komende jaren nog wel onderwerp van verhitte discussies zijn en er zullen vast ook nog vele wetenschappelijke onderzoeken volgen! Lactose- intolerant 5% van de mensen is lactose-intolerant. Ze krijgen bij het drinken van melk buikpijn, misselijkheid, kramp, winderigheid of diarree. Zij maken onvoldoende lactase aan en kunnen zuivel moeilijk verteren. Een eetpatroon zonder melk, yoghurt, kwark of zuivelproducten kan trouwens ook prima gezond zijn, als je er maar voor zorgt dat deze melkproducten worden vervangen door goede alternatieven zoals soja-producten, noten, zaden, gevogelte, ei of groene groenten. Eventueel kan ik daar bij helpen in een consult. Advies De aanbevolen hoeveelheid van 450 milliliter melk en 30 gram kaas per dag haalt de gemiddelde Nederlander niet. Dit zijn drie porties zuivel per dag volgens de Gezondheidsraad. Het daarbij om onbewerkte zuivel zoals melk, yoghurt, kwark en karnemelk. Dus geen gezoete toetjes of melkdrankjes. In het koelschap van de supermarkt is 70% van het zuivelaanbod bewerkt, met bijvoorbeeld suiker. Mijn advies: 2- 3 porties zuivel per dag past in een gezond voedingspatroon, maar koop dan wel de onbewerkte varianten! Vol, halfvol of mager Alhoewel in volle zuivel meer verzadigd vet aanwezig is, is het volle product wel het meest natuurlijk. In een gevarieerd voedingspatroon met veel groente en weinig bewerkte suikers kan je lichaam dat wel aan. Deze producten verzadigen ook beter zodat je minder snel trek krijgt in ongezonde tussendoortjes. Maar als je wilt afvallen kun je natuurlijk tijdelijk magere producten gebruiken. Daarnaast heb je ook nog de keuze voor de gulden middenweg: halfvolle melk of yoghurt.
De suikertaks als oplossing
De suikertaks als oplossing
13-9-2018
De suikertaks als oplosing? Roken is in de afgelopen decennia succesvol teruggedrongen door tal van maatregelen zoals voorlichting, afschrikwekkende plaatjes en het steeds duurder maken van sigaretten. Zouden we het overgewicht in Nederland dan kunnen bestrijden met het verhogen van de prijs van suiker? Nadat we vet jarenlang als boosdoener in een hoekje hebben geschopt, is nu suiker aan de beurt. Suiker als brandstof We hebben suiker nodig als brandstof. Sterker nog ons lichaam zet aardappelen, aardappelen en groente ook om in suikers. Dat is een belangrijke brandstof en zonder brandstof geen energie. Maar snelle suikers zoals in koek, snoep en chips zijn niet gezond en dat weten we allemaal. We eten koekjes omdat we ze lekker vinden en niet omdat ze veel voedingswaarde bevatten. Vroeger was dat tenminste duidelijk: groente is gezond en koek niet. Daarom is koek en gebak een luxe product dat je bij uitzondering eet. Niks mis mee en we kunnen het allemaal begrijpen. Maar ja, door tal van maatschappelijke ontwikkelingen zijn we te veel suiker gaan eten maar juist te weinig groente en bewegen we ook nog eens te weinig. Daardoor hebben we grote problemen zoals diabetes en overgewicht. Suikervervangers beter? Een combinatie van maatregelen is nodig om overgewicht en alles wat dat met zich meebrengt weer tegen te gaan. Het laten stijgen in prijs van suiker zal ongetwijfeld een steentje bijdragen, maar geeft ook weer nieuwe discussies. De snoep- en koekfabrikanten vrezen een lagere omzet en bereiden zich in hoog tempo voor op de suikertaks. Zij vervangen suiker door andere zoete ingrediënten. Maar is dat dan zo veel gezonder? Ik ken geen land ter wereld waar zo veel Cola Zero gedronken wordt als de USA, en ken ook geen land ter wereld waar het overgewicht zo hoog is als in de USA. Volgens mij ligt daar dus geen oplossing. De suggestie dat je goed bezig bent door cola light te drinken leidt eerder tot meer consumptie dan tot minder (en dat maakt iedere fabrikant blij). Bovendien wordt het allemaal veel te ingewikkeld en daar houd ik niet van. Want als ik in de supermarkt sta en ik ben een keer in staat om rationeel inkopen te doen (vergis je niet: dat lukt bijna nooit) dan wil ik snappen wat gezond is en wat niet. Fabrikanten die dan met ‘meer vezels’, ‘verbeterde recepten’ en ‘no sugar ‘aankomen maken het alleen maar nodeloos ingewikkeld. Langzaam minderen Het terugdringen van overgewicht is een groot maatschappelijk en ingewikkeld probleem en suiker is daar maar een heel klein deel in. Ik ben meer voorstander van het langzaam minderen van suiker in producten zodat we kunnen wennen. De bakkers is dat ook gelukt door het brood langzaam minder zout te bakken. Bij het bakken van koek loop je dan tegen de grenzen aan. Koek wordt geen koek zonder suiker, want dan mislukt je baksel. Nou ja, als dat de grens is, dan moeten we die maar accepteren. Gewoon op z’n tijd genieten van een heerlijk koekje of boterhammetje met hagelslag. Daar is niks mis mee. Kunst der verleiding Met de suikertaks wek je de indruk dat overgewicht zeer eenvoudig is op te lossen en ontstaat door te veel suiker en dat is onzin. Overgewicht ontstaat misschien wel meer door verleiding en andere psychologische factoren. Door suiker als boosdoener aan te wijzen geef je consumenten onterecht hoop. Ik zou liever zien dat die geweldige verleidingstechnieken die de fabrikanten in huis hebben, ingezet worden om ons te verleiden meer groente en fruit te gaan eten in plaats van meer koek zonder suiker. Prijsdifferentiatie En als we dan toch gaan differentiëren in prijs voel ik meer voor belonen dan straffen. Laten we de prijs van groente en fruit niet duurder maken dan nodig . De boeren hebben recht op een eerlijke prijs, maar de overheid bepaalt het BTW tarief. Dat kan omlaag. De overheid kondigde deze week aan dat zij de BTW op suikerloze frisdranken gaat verlagen, maar ik heb liever dat ze de BTW op groente en fruit verlagen en dat we de kunst der verleiding gaan inzetten om ons allemaal aan de verse broccoli te krijgen. Wij zijn alvast begonnen: Het is ons vak om mensen te verleiden om meer groente te gaan eten. Doe je mee? Kijk naar de mogelijkheden met onze geweldige app en ga vandaag nog aan de slag om gezonder te eten.
1 2 >