Blogs

Groots dromen, kleine stapjes
Groots dromen, kleine stapjes
6-5-2019
Ben jij een gewoonte eter? Tijdens onze workshops doen we vaak een snelle test om voor jezelf te achterhalen wat voor type eter je bent: een externe eter, een lijngerichte eter of een emotie eter. Een externe eter krijgt trek als hij of zij iets lekker ziet of ruikt, een lijngerichte eter telt regelmatig calorieën om te bekijken of er nog iets gegeten kan worden en een emotie eter koppelt bijvoorbeeld verdriet of plezier aan eten. Vaak zijn we allemaal in ieder geval in min of meerdere mate emotie eters. Eten wordt in onze maatschappij immers zowel gekoppeld aan feestelijke als verdrietige momenten. Eten is zo veel meer dan alleen jezelf voeden. Het hoort overal bij: bij je verjaardag, bruiloft, liefdesverdriet en zelfs bij de dood. Je kunt ook een gewoonte eter zijn.Gewoonte eters hebben vooral op vaste momenten van de dag behoefte aan bijvoorbeeld snacks, koek of snoep. Daarbij zijn er specifieke momenten waarbij we gewend zijn om te eten. Bijvoorbeeld voor de televisie, tijdens het autorijden of bij het studeren.Vaak weten gewoonte eters ook wel een aantal momenten op te noemen waarop ze het lastig vinden om niet te veel te eten of te snoepen. Ook pakken gewoonte eters zonder erbij na te denken iets te eten en is het op terwijl ze amper bewust hebben geproefd. Herken jij jezelf hierin? Ik merk aan mezelf dat als ik iedere avond rond 9:30 uur toastjes met kaas neem, dat ik vanzelf een hongergevoel rond die tijd. Het wordt in de wetenschap ook wel klassiek conditioneren genoemd. Er kan dan ook ons al ‘het water in de mond lopen’ alvorens we werkelijk aan het eten zijn. Je lichaam bereidt zich dan al voor op het verwerken van het eten wat nog komen gaat. Je kunt dit zelfs gaan ervaren als honger, ook als je net een warme maaltijd op hebt. Dit wordt aangeleerde honger genoemd. Honger die niet veel te maken heeft met een lege maag, maar meer met aangeleerd gedrag. Het proces van aangeleerde honger is bij vaak bij toeval ontstaan. Bepaalde situaties en handelingen worden zo vaak gekoppeld aan eten dat hierdoor het moment van: ‘ik plof op de bank en heb zin in wat lekkers’ uiteindelijk zelf honger oproept. Het is best lastig om die aangeleerde honger weer af te leren. Daarvoor moet je behoorlijk consequent zijn. En dat is best lastig hoor. Als je het een tijdje volhoudt verdwijnt het hongergevoel ook wel weer, maar je moet het dan we minstens 2 weken volhouden. Ik geef je aan paar tips om het vol te houden: Tip 1: Zoek afleiding Op de zondag ochtend is het jouw gewoonte om de dag te beginnen met verse croissantjes. Natuurlijk moet dit op zijn tijd wel eens kunnen, maar je wilt hier eigenlijk wel vanaf. Hoe? Probeer jezelf af te leiden als je het zwaar hebt. Ga bijvoorbeeld op de zondag ochtend een stuk wandelen of sporten. Hierin is het belangrijk dat je van te voren al een activiteit bedenkt die je leuk vindt, en ga bijvoorbeeld niet de ramen wassen. Dit zorgt dat het eten (leuke bezigheid) gaat concurreren met ramen wassen (minder leuke bezigheid). Hoe groot is dan de kans dat je gaat ramen wassen in plaats van lekker wat eten? Heel klein. Kies er dus voor om een leuke bezigheid te kiezen en vooral iets dat je niet met eten associeert. Tip 2: Maak kleine stapjes BJ Fogg is één van onze goeroes als het gaat om gedragsverandering. Als je bepaald gedrag wilt afleren kun je misschien wel het allerbeste weer nieuw gedrag aanleren. De beste manier om nieuw gedrag aan te leren is volgens hem om te starten met Tiny Habits; kleine gedragsveranderingen. Essentieel is dat je je Tiny Habit koppelt aan een bestaande ,routinematige handeling. Hierdoor ontstaat een nieuwe routine die het eenvoudig maakt om je Tiny Habit, je nieuwe gedrag, uit te voeren. Een Tiny Habit is een handeling die je in ieder geval één keer per dag doet en je weinig moeite kost. Ik geef je een voorbeeld: Ik wil graag gezonder gaan leven. Dat is natuurlijk een veel te grote wens. Ik knip de wens op in een paar concrete wensen. Ik drink bijvoorbeeld te weinig water en wil graag meer water drinken. Dat is een klein stapje in mijn wens om gezonder te gaan leven en lekker concreet. Nu koppel ik dat kleine stapje aan een bestaande routine: Ik ga dagelijks een paar keer naar de WC. Iedere keer als ik dat heb gedaan (en mijn handen heb gewassen!) loop ik naar de keuken en drink een glas water. Doordat je de nieuwe gewoonte koppelt aan de bestaande gewoonte is de kans dat je het vergeet minder klein en de kans dat je iedere keer even denkt: ‘oh ja, nu moet ik een glas water drinken’ een stuk groter. Handig toch? Je bedenkt een tiny habit dus altijd als volgt: Nadat ik (noem hier je bestaande routine, iets wat je al deed) ga ik (de Tiny Habit, kleine gewoonte) doen. Als je dat 2 weken volhoudt is de kans dat je een echte nieuwe gewoonte hebt aangeleerd echt groot. En vergeet niet jezelf te belonen met iets leuks als het is gelukt (niet met eten, haha!) Nu ben je klaar voor je volgende tiny habit en zo verbeter je langzaam je leefstijl. Tip 3: zoek steun Je weet best zelf dat het niet verstandig is om iedere avond bij de koffie een te grote koek te pakken. Het probleem is juist dat je het toch doet, terwijl je weet dat het niet goed is. Als je steun van anderen vraagt om minder te eten dan wordt je daarmee enorm geholpen. Wat moet je doen als je na een tijdje toch terugvalt in je oude gedrag? Daar gaat onze volgende blog over, dus stay tuned! Bronvermelding: www.tinyhabits.com
Hoe zet ik vitaliteit en leefstijl definitief op de (menu)kaart?
Hoe zet ik vitaliteit en leefstijl definitief op de (menu)kaart?
28-3-2019
Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit zijn hot. Maar wat is het eigenlijk en hoe doe je het goed?Veel organisatiesexperimenteren met vitale weken en dagen, met sportschoolabonnementen en met gezonde kantines. Maar hoe pak je het slim en gestructureerd aan? Wij hebben ons ideaalplaatje in beeld gebracht. Op deze manier geef je eigen regie aan de medewerkers, maar bereik je niet alleen diegenen die toch al geinteresseerd waren in sport en voeding. 1. Maak vitaliteitsbeleid en koppel dit aan de bedrijfsmissie en visie Inventariseer wat er al is zoals HR beleid, Arbo beleid, MTO onderzoeken, PMO's e.d. en schrijf een kort en overzichtelijk vitaliteitsbeleid. Betrek hierin de missie en visie van je bedrijf en stel doelen. 2. Creëer draagvlak Je kunt niets alleen. Dus hup aan de slag met de medewerkers en zorg voor voldoende feedback en keuzemomenten. 3. Geef opleiding én verleiding Bewustwording is belangrijk maar wordt wel overschat. We weten al heel veel, maar daadwerkelijk doen is iets anders.Nudging (verleiden) is dus minstens minstens zo belangrijk. Dus richt je kantine anders in als je wilt dat mensen gezonder willen eten en houd beweegcompetities als je meer beweging wilt. 4. Geefpermanente inspiratieenprikkels op groepsniveau Natuurlijk is eigen regie het allerbelangrijkste als het gaat om vitaliteit. De medewerker blijft immers zelf verantwoordelijk. Maar...we zijn allemaal mensen en we hebben hier en daar een duwtje of een prikkkel nodig. Laten we bovendien ophouden met zeggen dat het allemaal vrijwillig is. Vitaliteit is gewoon onderdeel van je werk en daarmee heus niet vrijblijvend. 5. Maak een programma met keuzevrijheid Maar...als je de interesse hebt gewekt, dan is keuzevrijheid heel belangrijk! Maak een mooie 'winkel' waaruit medewerkesr kunnen kiezen, maar waarin ze ook kunnen bijdragen. 6. Maak tijd en budget vrij Een zieke medewerker kost 250,- euro per dag. Een budget van 250,- euro vooreen heel jaar per medewerker is een mooie en realistische investering. Het gemiddeld opleidingsbudget ligt rond de 1000,- euro per jaar. Vitaliteitsopleiding is net zo belangrijk als verkooptraining en kennisopleidingen. 7. Werk vanuit een positieve insteek Veranderen vanuit vrolijkheid is een stuk makkelijker dan vanuit verdriet en pijn. Zet wedstrijdjes en games in en zorg voor voldoende fun. 8. Besteed aandacht aan communicatie Communiceren is één van de lastigste dingen die er is. Betrek de afdeling communicatie bij je plannen en laat hen de medewerkers verleiden met veel visuele hulpmiddelen zoals foto's en film. 9. Geef voorbeeldgedrag vanuit HR en leiding Top-down leiderschap is nooit een goed idee, behalve als het om voorbeeldgedag gaat! En dat betekent niet dat je zelf perfect moet zijn, maar wel dat je meedoet en ook jezelf laat groeien. 10. Geniet en deel! Wat mooi als je het voor elkaar hebt enhet kapitaal van je onderneming vrolijk, gelukkig, fit, betrokken en ambitieus is. Gefeliciteerd! Laten we dat positieve virus verspreiden! Wil je meer weten over ons aanbod van opleiding, verleiding en vrolijkheid? Neem dan snel contact met ons op. We helpen je graag. Op 16 april 2019 geven wij weer onze eendaagse training over het op de (menu)kaart zetten van vitaliteit op de werkvloer. Kijk op onze website onder:https://www.lekkeraanhetwerk.nl/onsaanbod-overzicht/open-inschrijving
Is Personalized Food de toekomst?
Is Personalized Food de toekomst?
12-2-2019
De zin en onzin van voedingsadvies op basis van je DNA Leefstijl staat volop in de aandacht door de aandacht voor duurzame inzetbaarheid op de werkvloer en de stijgende kosten van de gezondheidszorg. Wij geven voedingsadvies aan particuliere cliënten en medewerkers van bedrijven. Bij het adviseren van cliënten is het belangrijk om te kijken naar de individuele wensen en behoeften en daarom maken wij gebruik van een uitgebreide persoonlijk intake. Zouden onze adviezen, door het afnemen van een DNA test en/of bloedtest een andere uitkomst krijgen? En…kunnen we voortaan aan preventie en voorlichting op individuele basis doen? Dat is dus een andere insteek dan het adviseren van de algemene richtlijnen goede voeding, die zijn ontwikkeld op basis van traditioneel onderzoek, waardoor ze voor grote groepen kloppen, maar voor individuen óf niet helemaal gelden óf misschien niet haalbaar zijn. Onze visie is altijd geweest dat het grootste gedeelte van de bevolking eigenlijk geen individueel advies nodig heeft en dus al helemaal geen DNA test. Want, gezondheidswinst zit volgens ons vooral in het eten van meer groente. De proef op de som Toch zijn wij natuurlijk reuze nieuwsgierig en houden we nieuwe ontwikkelingen en innovaties in onze branche goed bij. Mascha en Jenny lieten daarom hun eigen DNA onderzoeken en lieten stagiair Anne een uitgebreid literatuuronderzoek doen. Benieuwd? Wie wil er nou niet gezond zijn? In de basis is gezond eten en voldoende beweging voor iedereen aan te raden. Maar goede gezondheid is niet voor iedereen op dezelfde manier te behalen. Er is daarom misschien wel behoefte aan een gepersonaliseerd voedingsadvies. De termpersonalized nutritionkom je nu overal tegen. Er wordt beweerd dat op basis van jouw DNA een perfect voedingsadvies gemaakt kan worden. Wil jij weten of dit de toekomst is? Of is het onzin? Kan jij er baat bij kan hebben? Lees snel verder! Voor het opstellen van een optimaal passend advies is het belangrijk te kijken naar het profiel van het individu. Personalized nutrition heeft als doel het zo goed mogelijk op het individu afstemmen van de dagelijkse voeding. Het uitgangspunt is dat ieder individu het beste geholpen kan worden door voeding die past bij zijn fysiologische, mentale en sociale wensen en behoeften. Wat onderzoekt een DNA test eigenlijk? Belangrijk om te weten is dat de uitslag van het DNA onderzoek alleen aangeeft welke genen jij bij je geboorte hebt meegekregen. Het geeft een soort kansberekening aan. Het zegt dus niets over je huidige status. Die wordt beïnvloed door meerdere factoren zoals opvoeding en leefstijl, maar dus ook door je genen. Als je je huidige status wilt weten zou je er eigenlijk nog een bloedtest bij moeten doen. Voorbeeld: uit het DNA van Mascha bleek dat zij Vitamine B6 slecht opneemt. Het bijbehorend advies was de inname van B6 te verhogen. Door bloedonderzoek zou je kunnen zien of zij daadwerkelijk te weinig van deze vitamine binnenkrijgt of dat zij dit door een gezond voedingspatroon al heeft ondervangen. DNA is dus niet heilig, maar geeft wel extra informatie en wij kunnen ons voorstellen dat er genoeg mensen zijn die net als wij nieuwsgierig zijn naar hun eigen DNA. Je hoort bijvoorbeeld ook veel mensen praten over het obesitas gen. Dat zou je als excuus kunnen gebruiken om niet af te vallen. Dat komt sommige mensen goed uit! Na het opsturen van wat speeksel kregen we een rapport toegestuurd. Mascha deed de meest uitgebreide test en kreeg een rapport van 148 pagina’s toegestuurd. Daarnaast kreeg Mascha een gepersonaliseerd kookboek toegestuurd. Wat zijn de voordelen van voedingsadvies op basis van je DNA? Gezondheidsadviezen zijn veelal gebaseerd op grote groepen. Echter is ieder persoon uniek en reageert daarom anders op voeding. Vanuit die optiek lijkt het logisch om voor iedereen een persoonlijk dieetplan op te stellen wanneer de juiste middelen daartoe beschikbaar zijn. Verder zou het op economisch vlak kosten kunnen schelen. Als bijvoorbeeld uit je DNA blijkt op welke medicijnen jouw lichaam wel- of niet goed reageert, scheelt dit onnodige medicatie kosten. Daarnaast is preventie nodig om de stijgende kosten van de gezondheidszorg tegen te houden. Voorkomen van ziekten is goedkoper dan behandelen. Je DNA zegt niet alles, het is alleen een risico voorspelling. Toch kan het fijn zijn om zo’n risicovoorspelling in kaart te brengen. Het betekent niet dat je je leven drastisch om moet gooien. Maar het kan dienen als een seintje, zodat je weet dat je ergens wat beter op kan letten of in de gaten houden. Ook is het erg interessant om een idee te krijgen waar jouw lichaam goed en minder goed op zou moeten reageren (volgens je DNA). Topsporters (professionals en amateurs) die geinteresseerd zijn in ieder detail zouden inzichten kunnen krijgen uit de DNA tests. En ook voor mensen die last hebben van mysterieuze problemen met hun voeding. Als allergietesten geen uitsluitsel geven over bestaande problemen, dan zou met behulp van een DNA test wellichtde juiste diagnose gesteld kunnen worden. Welke nadelen kleven hieraan? Ziektes worden veroorzaakt door meerdere factoren. Als jouw DNA-profiel laat zien dat je een grotere kans hebt op het ontwikkelen van overgewicht, wil dit niet zeggen dat je er niks aan kunt doen. En andersom als jouw DNA laat zien dat je een kleinere kans hebt op overgewicht wil dat niet zeggen dat je geen overgewicht kan krijgen. DNA is dus niet zaligmakend. We moeten ons ook richten op de andere factoren, zoals een gezonde leefstijl en beweging. Er is veel bekend over ons DNA. Maar er is nog veel meer niet bekend. Het is maar de vraag of de complexe relatie tussen onze genen, voeding en gezondheid ooit helemaal vertaald kan worden in effectieve aanbevelingen. Het menselijk lichaam is een meesterwerkje en het is de vraag of wij de natuur al wel zo goed begrijpen. Daarnaast is er nog te weinig bekend over heel veel genen. De wetenschap naar leefstijl en genen staat eigenlijk nog in de kinderschoenen. Verder is er ook een ethische en culturele kwestie. Als iedereen zijn/haar op maat gemaakte maaltijd gaat consumeren, is het nauwelijks mogelijk om gezamenlijk een maaltijd te eten. Nu speelt eten een belangrijke rol in onze cultuur. Het wordt er zo niet echt gezelliger op aan tafel! Daarnaast zijn de kosten van een DNA-dieet ook niet geheel onbelangrijk. Een onderzoek kost een paar honderd euro. Het onderzoek naar de genen van Mascha en Jenny Voor Mascha en Jenny gold dat zij veel dingen herkenden, maar ook wel wat verassingen over zichzelf ontdekten. Voor beiden geldt dat zij een lager dan gemiddeld risico op overgewicht hebben en dat herkenden zij wel uit hun families. Mascha kan goed alcohol verwerken (da’s makkelijk!) maar slecht cafeïne. Dat was voor haar dan ook een duidelijke verklaring waarom ze nooit heeft doorgezet bij het koffie leren drinken. Daarnaast kwam uit het onderzoek dat zij een gunstige stofwisseling heeft als het gaat om lactoseverwerking. Ook dat was voor haar niet nieuw. Verassend waren echter een moeilijkere opname van Vitamine B6, Omega 3 en een ongunstige reactie op koolhydraten. Van een ongunstige reactie op koolhydraten heeft zij nog nooit wat gemerkt en een gebrek aan Omega 3 laat zich natuurkijk niet zo duidelijk voelen. Wel goed om te weten, dus voortaan nog wat meer vette vis en noten. Mascha heeft naast DNA en voeding ook nog meer laten rapporteren zoals de combinatie van haar DNA/sport en DNA/hartgezondheid en DNA/veroudering. De uitslagen van deze onderzoeken ware n misschien nog wel spectaculairder dan het DNA en voeding onderzoek. Zo bleken haar spieren vooral geschikt te zijn voor duursport en verbrandt zij tijdens duursport twee keer zo veel vet als het gemiddelde. Zo ben je toch extra gemotiveerd als je je hardloopschoenen uit de kast haalt! Helaas bleken haar genen niet ideaal bij de huidveroudering, iets wat zij ruimschoots herkende. Er moet veel gesmeerd en gehydrateerd worden! Ons onderzoeksbureau VitalGene Wij deden onze tests via VitalGene. Dat is een onderzoeksbureau dat zich vooral richt op werkgevers en werknemers en op die manier een bijdrage wil leveren aan een gezondere leefstijl en duurzame inzetbaarheid. Natuurlijk is VitalGene enthousiast over haar diensten (“Een optimaal dieet – de sleutel tot gezondheid en geluk”) maar zij verkochten ons geen onzin en waren eerlijk over de stand van de wetenschap en de (beperkte) invloed van genen op ons totaal welbevinden. In het rapport wordt daar ook aandacht aan besteed. Nadeel vinden wij wel dat voor het begrijpen van het rapport een vrij hoog denkniveau nodig is en kennis van leefstijl ook wel handig is. Daarnaast is het lastig om zonder begeleiding de aanbevelingen te vertalen naar de praktijk. Het bureau heeft wel aangegeven bereid te zijn tot toelichting, maar over de telefoon doe je dat toch minder snel. Het zou fijn zijn als je je rapport met iemand kon bespreken en daarna een persoonlijk voedingsadvies en begeleiding kunt krijgen. In dat opzicht vullen we elkaar goed aan. Bespreek je rapport dus vooral met een goede diëtiste of voedingsdeskundige! DNA Onderzoek en privacy De bureaus die DNA test aanbieden laten het onderzoek op dit moment in buitenlandse laboratoria doen, veelal in Duitsland en de VS. Hoe weet je nou dat jouw DNA niet voor hele andere onderzoeken wordt gebruikt of wordt verkocht? Het is belangrijk dat je deze vraag stelt aan het bureau waar jij je test laat afnemen. Daarna is het een kwestie van vertrouw je dat bureau of niet? VitalGene. Besteedt uitgebreid aandacht aan dit aspect en garandeert dat jouw DNA voor niets anders wordt gebruikt dan voor jouw onderzoek. Tja, wij stonden er niet bij, maar de eigenaar van VitalGene, Karlijn van den Bosch kwam op ons betrouwbaar over. Conclusie Een DNA onderzoek laten doen is interessant. Het is bovendien ook heel leuk om jezelf zo in de kaart te zien en het was voor ons eigenlijk ook een feest van herkenning. Daar is niks mis mee, een beetje bevestiging kan ook heel fijn zijn. Voor mensen met een bovenmatige interesse in leefstijl en topsporters is het DNA onderzoek zeer interessant. Het geeft praktische tips en adviezen. Let wel op welk bureau je kiest en realiseer je dat DNA onderzoek nog in de kinderschoenen staat en dus niet de heilige graal is. Laat je ook goed begeleiden na het ontvangen van het rapport door een diëtiste of voedingsdeskundige. Als je dan toch geld uitgeeft vraag dan meteen het meest uitgebreide rapport. Kun je meteen met je personal trainer in overleg over je workouts. Voor mensen die starten met het verbeteren van hun leefstijl is het aloude advies van meer bewegen, meer variatie in voeding en het eten van meer groente eigenlijk voldoende. Wij maken altijd een goede intake op basis van jouw ervaringen, wensen en behoeftes. Daarmee kan je ook afvallen. Afvallen is ook niet het moeilijkste. Het is vooral het permanent veranderen van je gedrag dat een uitdaging blijft. En daar kan de DNA test een beetje bij helpen doordat je bewustwording groeit. Wij zien weinig kwaads in het laten maken van een DNA rapport. Wil jijgraag een DNA test laten doen, neem dan contact met ons op en we begeleiden je graag bij het aanvragen van de test en het begrijpen van je genen en het veranderen van je gedrag.
Onregelmatige diensten
Onregelmatige diensten
25-1-2019
Vandaag de laatste blog in onze serie van januari. Dit keer over onregelmatige diensten. Als je onregelmatige werktijden hebt is het lastig om een goed eetritme aan te houden, en daardoor hebben mensen met onregelmatige werktijden vaak meer moeite om op een gezond gewicht te blijven. Ons lichaam is gemaakt om tijdens daglicht actief te zijn en in het donker te slapen. Zo werkt onze biologische klok. Dat betekent dat jouw lichaam ’s nachts in een slaapritme komt en dat je spijsvertering dan ook nagenoeg stil ligt. Het is dus niet verstandig om ’s avonds laat of ’s nachts veel te eten. Maar je wilt wel iets eten om toch veilig en met genoeg energie de dienst prettig te draaien. Tip 1 Probeer het schema van drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes aan te houden en zo regelmatig mogelijk te blijven eten. Dus ’s morgens ontbijt en ’s avonds diner etc. Op een rustige dag kun je alvast wat voorbereiden: maak wat extra soep en neem die mee in een thermoskan of smeer bijvoorbeeld alvast ’s avonds je ontbijt voor de volgende dag. Tip 2 Neem geen snelle tussendoortjes vol met suiker uit automaten. Suiker geeft snel energie, maar zodra je bloedsuikerspiegel weer daalt word je hongerig, moe en lusteloos. Maak liever je eigen snacktas gevuld met fruit, noten, een cracker met kaas of een boterham etc. Zo heb je altijd wat bij de hand en kom je minder in de verleiding. Tip 3 Drink niet te veel koffie. Dat lijkt welhandig omdat je op korte termijn wakker blijft, maar veroorzaakt op de lange termijn o.a. slaapstoornissen. Drink liever genoeg water om je lichaam goed te blijven hydrateren. Tip 4 Houd goed in de gaten wat je op welke moment van de dag eet. Overdag is je lichaam in de actieve stand en kun je het beste vetten en langzame koolhydraten eten. Dus dit is het moment voor groente, soep, salades, aardappelen, rijst of pasta. ‘s avonds en ’s nachts kun je het beste wat lichtere maaltijden of snacks nemen met eiwitten zoals een cracker met kaas, een handje ongezouten noten, een salade met een gekookt eitje, een bakje yoghurt met fruit en muesli. Wil je meer weten over de biologische klok of heb je interesse in een workshop bioritme voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op.
Een duwtje in de gezonde richting: Nudging
Een duwtje in de gezonde richting: Nudging
18-1-2019
Medewerkers die gezond en fit zijn, zijn creatiever, productiever en minder vaak ziek. Een gezonde werkomgeving stimuleert ook om thuis ook gezonder te leven. Veel werkgevers begrjjpen dit en zijn al volop aan de slag. Een vraag die ons vaak gesteld wordt is: “Hoe bereik ik de medewerkers die een verandering van leefstijl het meest nodig hebben? Meestal komen alleen de medewerkers naar activiteiten die toch al gezond leven. Maar wat doen we met de rest?” Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid voor het maken van een gezondere keuze natuurlijk bij de werknemer zelf. Dus de vraag is eigenlijk hoe je ervoor kunt zorgen dat werknemers makkelijker keuzes maken die hun professionele ontwikkeling ten goede komen? Eén van de manieren die wij toepassen in onze werkwijze is nudging. Nudging kan worden omschreven als: een duwtje in de goede richting geven door de goede keuze makkelijker en aantrekkelijker te maken. Thaler (een Amerikaanse economist) en Sunstein (een Amerikaanse rechtsgeleerde) worden als grondleggers van deze strategie gezien. Zij omschrijven nudging als elk aspect van de keuzearchitectuur die het gedrag van mensen op voorspelbare wijze kan veranderen, zonder dat je opties verbiedt of de financiële stimulansen zoals tijd en geld aanzienlijk wijzigt. Nudging speelt veel meer in op onbewuste denkprocessen in plaats van op bewuste denkprocessen van de mens. Op een dag worden er ontzettend veel keuzes gemaakt. Dit zijn lang niet altijd rationele keuzes. Als het om gezond eten gaat denken we dat met bewustwording mensen kunnen veranderen, maar de meeste eetkeuzes worden helemaal niet rationeel gemaakt. Denk maar aan het beroemde voorbeeld van het boodschappen doen terwijl je trek hebt. Of het op ooghoogte leggen van de producten waar de supermarkt veel aan verdient. Nudges of duwtjes werken zo goed,omdat deze niet afhankelijk zijn van cognitieve capaciteiten, discipline, intelligentie of aandacht. Nudges spelen juist in op het onbewuste systeem, het speelt in op vuistregels, ook wel heuristieken. Deze worden gestuurd door vorige beslissingen en door kenmerken van de omgeving. We kunnen nudging ook kunnen inzetten om de gezonde keuze te stimuleren. In ons bedrijf zeggen we altijd heel simpel: Verleiden is net zo belangrijk als opleiden! Wat zijn belangrijke aspecten als je nudging wilt toepassen? Thaler en Sunstein geven er wel 8, maar wij beperken ons even tot de belangrijkste: 1. Aantrekkelijkheid en zichtbaarheid: Mensen geven voorkeur aan iets dat er aantrekkelijk uit ziet. Het is logisch dat je een bord met een gezonde maaltijd eerder wilt opeten dan een slordig bordje waar het eten een onaantrekkelijk prutje lijkt. Hoe zichtbaarder een product is, hoe eerder mensen dat product zullen kiezen. Ook de volgorde van presenteren maakt verschil. Door het voorop plaatsen van gezonde producten, maken mensen ook verderop in de winkel (of de bedrijfskantine) gezondere keuzes. 2. De standaard optie de meest aantrekkelijk maken: Denk aan de Mac Donalds waar je een small, medium of large Cola kunt bestellen. De meeste mensen kiezen voor medium. Je kunt dit ook inzetten in je bedrijfsrestaurant waar je de keuze tussen small, medium en large salades en soepen kunt geven. Veel mensen vinden kiezen lastig. Door de beste optie als standaardoptie te presenteren, zullen de meeste mensen voorspelbaar kiezen zonder zich daartoe verplicht te voelen. 3. Gemak: Hoe makkelijker je het voor mensen maakt, hoe groter de kans dat ze het gaan doen. Logisch toch? Daarom maken wij weekmenu’s met boodschappenlijsten en kunnen mensen die op hun telefoon bekijken via een app. Altijd bij de hand en je hoeft niet enorm veel moeite te doen om je boodschappenkar met gezonde dingen te vullen. Zo hoeft de medewerker niet zijn hoofd hoeft te breken over de vraag: Wat eten we vanavond? Veel mensen willen best wel gezonder eten, maar weten gewoon niet hoe. In plaats van ze dat heel omslachtig te leren, kunnen ze ook met handige hulpmiddelen heel veel gezondheidswinst boeken. 4.Humor en fun: De welbekende vlieg in de wc pot is een perfect voorbeeld van nudging. Iedereen heeft een glimlach op zijn gezicht als ze de vlieg zien en de wc pot blijft een stuk schoner! Bij het beïnvloeden van de gezonde keuze kun je ook vrolijkheid en fun inzetten. Als je wilt dat mensen gezonder gaan eten kun je een strenge kennisworkshop organiseren, maar je kunt er ook een teamuitje van maken waarbij je gaat koken en ondertussen kennis opdoet. Dat is het fundament onder ons bedrijf! 5. Feedback: Van feedback kun je leren en het is ook handig als reminder of juist om je te vertellen dat je goed bezig bent. Bij sommige bedrijven hebben ze de te verbrandde calorieën bijvoorbeeld op de traptreden staan. Maar het kan ook digitaal door bijvoorbeeld een reminder te krijgen dat je nog een glas water moet drinken. Wil jij ook met vrolijkheid, gemak en aantrekkelijkheid aan de slag om de medewerkers te verleiden een gezondere keuze te maken? Neem contact met ons op voor een uitgekiend programma. We hebben volop online en offline oplossingen!
Gezond lunchen op je werk
Gezond lunchen op je werk
10-1-2019
De lunch is een perfect moment om alvast wat van de gewenste 250 gram groente binnen te krijgen. ’s Morgens heb je daar wellicht nog geen zin in. En als je wacht tot de avondmaaltijd dan is 250 gram groente ineens best veel. Ik krijg 250 gram boontjes ‘s avonds niet weg. Dus begin ik alvast tijdens de lunch met een lekkere salade of een soep. Een goede lunch levert genoeg energie en voorkomt de after-lunch-dip. Als je een kantine hebt is de verleiding misschiengroot om daar een snack te gaan halen zoals een broodje kroket. Het saaie bammetje uit je brooddoos is dan ineens veel minder aantrekkelijk. Hier zijn een aantal tips om de lunch op je werk aantrekkelijk, lekker en gezond te maken. 1. Kies een lekkere soep. Maak die alvast klaar bij het koken van de vorige dag. Je gaat natuurlijk niet ’s morgens een uurtje eerder opstaan om een soepje te maken. Zorg dat je een grote soeppan hebt en maak een dubbele portie als je toch in de keuken staat. Eet het bij het avondeten en maak daarna kleine porties om in te vriezen. Zo kost het geen extra tijd. Warm je soep op, op je werk op of neem het warm in een thermosbeker mee. Die blijft wel warm tot aan de lunch. 2. Maakeen lekkere salade en varieer met de restjes uit je koelkast. Je hebt tegenwoordig zelfs bakjes waar je een klein koelelementje in kunt stoppen. Neem de dressing los mee, dan blijft je salade lekker fris. De salade kun je dan ook al de avond van te voren maken. 3. Als je brood meeneemt kies dan voor volkoren. Hier zitten meer vezels in, die zorgen voor een verzadigd gevoel. 4. Varieer met beleg, zo houd je de lunch aantrekkelijk voor jezelf en variëren is het sleutelwoord om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Gezonde beleg tips: humus, 30 + kaas, hüttenkäse, kipfilet, ei, vis, notenpasta, zuivelspread, zachte geitenkaas, komkommer salade. Groenten en fruit kunnen ook prima op brood denk aan: komkommer, tomaat, radijs, avocado, paprika, gegrilde courgette, banaan, appel en aardbijen. 5. Een stuk fruit is ookeen makkelijk aanvulling bij de lunch Eet smakelijk!
Tips voor een vitaal 2019
Tips voor een vitaal 2019
4-1-2019
Een gezonde leefstijl van je medewerkers voorkomt ziekteverzuim en bevordert de productiviteit. Bovendien verbetert het de betrokkenheid bij de werkgever. Alle reden dus om daar eens wat meer budget en tijd in te steken in 2019! Wij geven je alvast een paar tips, waarmee je al veel kunt bereiken zonder met het vingertje te wijzen. Een goed vitaliteitsplan is geen kwestie van een themaweek -maand of zelfs -jaar organiseren. Het vergt constante aandacht, net zoals de verkoop, het relatiebeheer en de administratie. Het bedrijfsrestaurant Zijn jullie in het gelukkige bezit van een bedrijfsrestaurant of bedrijfskantine? Via de kantine kun je snel gezondheidswinst boeken bij je medewerkers door de gezonde keuze de vanzelfsprekende keuze te maken. Laat het restaurant doorlichten en analyseren en vraag om een advies om het bedrijfsrestaurant naar een bronzen,zilveren of zelfs gouden niveau te tillen. Veel kleine bedrijven hebben niet de luxe van een bedrijfsrestaurant maar hebben we een plek ingericht waar de medewerkers kunnen eten. Vaak is het ongezellig hok met TL licht, een paar oude tafels, een koffiemachine en eventueel een frisdrankautomaat. Geen wonder dat de medewerkers op hun werkplek blijven zitten. Met andere verlichting en een likje fruit kom je al een heel eind. Gratis fruit Stel iedere dag gratis fruit ter beschikking en leg het op een mooie fruitschaal in de kantine. Zo moeten mensen even opstaan om het fruit te gaan halen en wordt er meer fruit gegeten. Het is echt maar een kleine investering vergeleken met de andere budgetten. Het gesprek over gezond eten tussen medewerkers begint zo vanzelf. Ook schijnt het een goede stimulans te zijn om de rest van de dag gezondere keuzes te maken. Zet trouwens ook meteen een mooi waterkan op tafel. Wedden dat ze aan het einde van de dag leeg zijn? Kijk bijvoorbeeld eens op http://www.fruitkracht.nlvoor een goed contract. Meer stappen op een dag Stimuleer je medewerkers om bilaterale gesprekken lopend te doen. Even wat frisse lucht is beter voor hersenen en lijf. Iedere smartphone beschikt over een stappenteller. Maak met het team doelstellingen over het aantal te zetten stappen. Stimuleer elkaar of maak er een wedstrijd van. Workshops Organiseer regelmatig activiteiten om leefstijl te blijven prikkelen. Bij gezonde voeding kun je kennisworkshops of kookworkshops aanbieden. Een eenvoudige pimp-je-sandwich workshop kan al heel verfrissend zijn. Maar ook bewegen, mindfullness, slaap en anti-stress zijn interessant. Geef niet op en blijf herhalen, het personeelsbestand verandert ook steeds en als je steeds nieuwe invalshoeken verzint houd je het levend. Het gesprek Denk serieus na over hoe je met je medewerkers in gesprek wilt gaan over het thema gezonde leefstijl. Natuurlijk is het best spannend om het onderwerp overgewicht te bespreken. Maar iedereen heeft af en toe een duwtje in zijn rug nodig. Wees wel bereid om ook een deel van de oplossing te zijn (financieel, in tijd of anderszins). Wij bieden persoonlijk voedingsadvies en komen eventueel ook naar de werkvloer toe voor advies. Uiteraard voer je de gesprekken lopend! Beloning Wil je nog een stap verder gaan? Bied je medewerkers een menukaart met gezonde leefstijlactiviteiten en beloon hen hiervoor. Zet een goed plan op met een leefstijladviseur of kijk eens ophttp://www.helathcoin.nl Wij helpen je graag verder. Regelmatig geven wij workshops aan HR medewerkersen leidinggevenden over het op de kaart zetten van leefstijl en het bevorderen van vitaliteit. De workshops zijn wetenschappelijk onderbouwd, maar wel lekker praktisch en gaan in op thema's als: -Moet het vitaliteitsbeleid bottom-up of top-down worden geinplementeerd -Hoezorgen we ervoor dat de activiteiten ook echt worden afgenomen door degenen die het het meest nodig hebben? -Hoe zit het met de privacy van de medewerkers? Het gaat toch vooral om hun eigen lijf. Cursisten keren terug op hun werk meteen goed en gedegen actieplan. Interesse inonze workshops?Kijk dan even op:https://www.lekkeraanhetwerk.nl/onsaanbod-overzicht/open-inschrijving je kunt je ook inschrijven via dé opleidingssite van Nederland: Springest.http://www.springest.nl/lekkeraanhetwerk
Goede voornemens? Zó werkt het wel!
Goede voornemens? Zó werkt het wel!
2-1-2019
Het is weer januari, het begin van een mooi nieuw jaar. Na die heerlijke, feestelijke decembermaand tijd voor een frisse nieuwe start. Heb jij, net als veel mensen in de feestmaand toch per ongeluk iets veel gegeten en gedronken? Oké, goede voornemens zijn wel een beetje cliché, maar toch. Een goed voornemen bedenken is toch wel de eerste stap in de goede richting. Helaas geldt voor 84% van de Nederlanders dat ze hun goede voornemen niet in de praktijk brengen. Maar het is natuurlijk de bedoeling dat jij wél bij de overige 16% hoort. Daarom hebben we een stappenplan voor je gemaakt. Stap 1: Schrijf op wat jouw ultieme doel is en waarom. Voorbeeld: Ik wil gezonder gaan eten om mezelf fitter te voelen. Stap 2: Het roer hoeft vervolgens niet in één keer helemaal om. Wij zeggen altijd: groots dromen, maar kleine stapjes zetten. Dus maak je een paar tussendoelen die je ook echt kan volhouden. Voorbeeld: Ik ga meer fruit eten. Als je iemand je doel vertelt gaat het echt leven, kun je feedback krijgen en wordt het meestal makkelijker. Als die iemand dan ook nog met je mee wil doen is het helemaal fijn. Stap 3: Hoe ga je het aanpakken? Wat en wanneer? Bedenk concreet wat je wanneer doet. Voorbeeld: Iedere werkdag neem ik om 10:15 uur een stuk fruit en iedere avond ook. Het is nog makkelijker als je je nieuwe gewoonte koppelt aan een bestaande gewoonte. Dus bijvoorbeeld “iedere dag na de lunch eet ik een appel.” Of: “Iedere avond als ik naar het journaal kijk eet ik een stuk fruit.” Stap 4: Volhouden. Dit is de moeilijkste stap van allemaal. Het is trouwens makkelijker om een doel te bedenken over iets dat je meer gaat doen dan minder. Dus méér fruit eten is een makkelijker doel dan minder taartjes eten. Als je start met meer fruit eten ga je meestal vanzelf minder taartjes eten… Stap 5: Vergeet niet je zelf een schouderklopje te geven bij het behalen van je doelen. Geef jezelf een kleine beloning en dat is in dit geval geen taartje…maar iets anders leuks. Het goede nieuws: En nu kun je weer door naar stap 1 of 2. Zo zijn we ons leven lang lekker bezig en gelukkig nooit te oud om te leren. Succes!
Fris en fruitig de feestmaand door
Fris en fruitig de feestmaand door
19-12-2018
December is een hele gezellige maand, maar voor veel mensen niet de gezondste maand van het jaar. Met kerst en de jaarwisseling nog voor de boeg geven we je graag een paar tips om te genieten en achteraf geen spijt te hebben. Dit zijn de tips die jou gaan helpen. Tip 1: Eet meer groenten Deze tip staat met stip bovenaan. Er was dit jaar een leuke rel rondom de Allerhande die te veel vegetarische gerechten had opgenomen volgens de carnivoren onder ons. Natuurlijk wil je iets lekkers en misschien wel speciaals eten. Maar blijf aan de verhoudingen denken. En groente kun je ook zo lekker maken! Serveer als voorgerecht bijvoorbeeld een mooie salade of lekkere soep. Tip 2: Ga niet overeten Waarschijnlijk krijg je met kerst iets meer calorien binnen dan anders. Dat is helemaal geen probleem, maar overdrijf niet. Eet tot je 80% vol zit. Probeer goed naar je lichaam te luisteren en eet niet totdat je vol zit, maar tot je geen trek meer hebt. Wist je dat je hersenen pas na 20 minuten een signaal afgeven of dat je genoeg hebt gehad.Als je een korte pauze neemt zul je merken dat je verzadigd bent, als je dat niet doet eet je vaak te veel. Houd de porties klein. Het schijnt zo te zijn dat als je eet van een kleiner bord je ook sneller het gevoel hebt dat je genoeg hebt gehad. Je eigen ogen houden je dus een beetje voor de gek. Handig om gebruik van te maken! Tip 3: Houd een balansdag (of 2) Compenseer de feestdagen door op de omringende dagen wat rustiger aan te doen en lichte maaltijden te nemen met veel groente. Denk niet: ach het heeft nu toch geen zin meer, ik kan nu net zo goed door blijven feesten. Iedere nieuwe dag geeft een nieuwe kans om goede keuzes te maken. Haal dus ook niet overdreven veel boodschappen in huis. Anders krijg je het gevoel dat je alles moet opmaken. Tip 4: Beweeg Blijf niet de gehele kerst op de bank zitten. Ga bijvoorbeeld gezellig buiten wandelen met de familie. Dat houdt je fris en helpt je spijsvertering. Tip 5: Geniet! Het is maar 0,5% dagen kerst per jaar.Je zult pas merken dat je zwaarder wordt of lichamelijke klachten krijgt als je meerdere dagen achter elkaar te veel eet. Maar is het niet veel belangrijker om je te focussen op de 99,5% van het andere jaar? Wil je tijdens de kerst geen rekening houden met wat je binnenkrijgt, doe dit dan ook niet. Het levert vaak alleen maar strijd en schuldgevoelens op. Geniet er dan ook van en focus je op de andere 363 dagen van het jaar! En last but not least, onze beste tip: Nog inspiratie nodig voor gezonde kerstdagen en alle ander dagen van het jaar? Vragen over voeding? Behoefte aan persoonlijk advies? Download de app en maak gebruik van onze heerlijke recepten, weekmenu’s, blogs en de chatfunctie met onze diëtiste Jenny.
Gezonde tussendoortjes
Gezonde tussendoortjes
15-11-2018
Van onze klantenkregen wij het verzoek om eens wat aandacht te besteden aan gezonde tussendoortjes. Volgens het Voedingscentrum is er namelijk wel drie keer per dag ruimte voor een tussendoortje. ‘s Morgens, ‘s middags en ‘s avonds na het avondeten. Snelle Jelle of roze koek? Maar wat in de winkels wordt verkocht als gezond tussendoortje is vaak helemaal niet gezond en bevat veel suiker, vet of zout. Een Snelle Jelle van 70 gram bevat bijna 30 gram suiker! Een roze koek van 55 gram bevat trouwens bijna 23 gram suiker, dus dat is nog erger. Het voordeel van een roze koek is dat we weten dat die ongezond is. Zo ziet een roze koek er ook uit, en dat is lekker duidelijk. Lekker voor een uitzonderingsmoment, maar niet voor iedere dag. Suikerbom verkleed als gezonde energieleverancier Een Snelle Jelle die wordt gepresenteerd als een energieleverancier die je kunt gebruiken als je even moet doorzetten, is dus behoorlijk misleidend. En omdat marketingspecialisten heel goed zijn in het beïnvloeden van ons brein, trappen we er gewoon in. Ze zijn zó slim. Nog een mooi voorbeeld: De Snelle Jelle met minder suiker bevat slechts 13,6 gram suiker, maar dat komt omdat ze de portie kleiner gemaakt! Dat toont natuurlijk veel mooier. Slim toch? Per 10 gram gewone Snelle Jelle eet je 4,2 gram suiker en per 10 gram Snelle Jelle met minder suiker eet je 2,7 gram suiker. Op zich wel een mooie verbetering dus. En een Snelle Jelle Zero heeft nog maar 0,3 gram suiker per 10 gram koek. Daarvoor in de plaats wordt xylitol gebruikt als zoetstof. Xylitol is een zoetstof die wordt gewonnen uit berkenhout of bijvoorbeeld mais. Bij xylitol heb je minder last van een vieze nasmaak dan bijvoorbeeld bij aspartaam. Het heeft ook een minder slechte naam. Zoetstoffen Het nadeel van zoetstoffen vind ik echter wel dat je denkt er meer van te kunnen nemen en dat je dan toch te veel eet. Een Snelle Jelle Zero geeft toch altijd nog 100 calorieën. Calorieën zijn trouwens niet zaligmakend. Ook een appeltje voor de dorst (of trek) geeft gemiddeld 80 calorieën, maar ja die heeft het voordeel van veel vezels en vitamines. Lekker gezond dus en een hele goede keuze! Wat voor de Snelle Jelle geldt, geldt natuurlijk ook voor veel andere zogenaamde gezonde tussendoortjes zoals mueslirepen: zeer geschikt voor de snelle trek, maar het is en het blijft koek! En dus een uitzonderingsproduct. Recepten van gezonde tussendoortjes vind je volop in deze app. In onze weekmenu’s vind je zelfs per dag geschikte tussendoortjes. Voorbeelden van gezonde tussendoortjes: -Alle soorten vers fruit -Handje gedroogd fruit -Alle soorten rauwkost (lekker met een dipje van hummus of kruidenyoghurt) -Handje ongezouten noten -Bakje yoghurt met muesli of fruit -Rijstwafel of cracker met huttenkase -Zelfgemaakte koek/gebak met weinig suiker -Geroosterde kikkererwten -Licht gezouten popcorn -Aubergine rolletjes -Spring Rolls
Zuivel: De witte motor of de witte sloper?
Zuivel: De witte motor of de witte sloper?
17-10-2018
Nederlanders zijn het langste volk ter wereld en Friezen steken daar nog eens bovenuit. Volgens wetenschappers kan dit een gevolg zijn van generaties lang melk drinken. Maar de meningen zijn inmiddels verdeeld over zuivel. Is het nu wel of niet goed voor elk? Is melk een witte motor of een witte sloper? Ook tijdens mijn consulten met cliënten krijg ik hier veel vragen over. Vaak heeft men maar een deel van het verhaal gehoord. In deze blog lees je meer over de geschiedenis, de discussies en ons advies. Geschiedenis In de jaren ’50 werd aan alle scholen ‘schoolmelk’ geleverd. Het werd gesubsidieerd door de gemeente, met als belang om kinderen te voorzien in alle goede voedingsstoffen. Dit werd gedaan omdat kinderen in de jaren ’30 en ’40 niet goed waren gegroeid door slechte voeding. Een logisch gevolg van de crisis en de Tweede Wereldoorlog. Ze aten te weinig eiwit en andere voedingsstoffen. In de jaren ’70 kwam daar nog bij dat het handig was om de boeren die veel melk produceerden zo een handje te helpen. De zuivelindustrie ging ook veel reclame maken en kregen bijna een half miljoen kinderen zo ver om lid te worden van de ‘Brigade der Melkvaarders’. Met als gedachte: ‘’Met melk haal je kracht en energie om wat te bereiken in je leven’’. Eind jaren ’70 ontstond er een epidemie van hart- en vaatziekten. De oorzaak bleek een te hoog cholesterol en in volvette zuivel zit veel verzadigde vet. Dat heeft een slechte invloed op je cholesterol. Nu werden magere melkproducten het advies. Maar al het vet dat uit de melk gehaald werd, kwam wel in andere zuivelproducten terug zoals in toetjes, ijs en taarten. Het tekort aan smaak van de magere producten werd onder andere opgevangen door het gebruik van meer suiker. Inmiddels weten we dat dat ook niet echt een goede oplossing was. Zuivel een goede bron De zuivelindustrie trekt nu ook nog gezamenlijk op in campagnes. Zuivel is in de gemiddelde Nederlandse voeding de belangrijkste bron van calcium, fosfor, kalium en vitamine A, B2 en B12. 58% van de inname van calcium in onze voeding is afkomstig uit zuivelproducten. Van zink, jodium en magnesium is melk de op één na belangrijkste bron. Al deze vitamines en mineralen spelen een rol bij de botgezondheid, het gebit, de spieren en het zenuwstelsel. In de schijf van 5 van het Voedingscentrum staan ook zuivel, kaas en yoghurt. Daarnaast spelen de eiwitten in de zuivel ook een belangrijke bron voor het spierherstel. Melk de witte sloper? De meeste wetenschappers en voedingsdeskundigen stellen dus dat zuivel gezond is. Maar er zijn ook wetenschappers die volhouden dat zuiveljuist slecht voor je zou zijn. Het zou het lichaam verzuren en oorzaak zijn van botontkalking, prostaatkanker, eierstokkanker en ongezonde darmen. Vaak zijn die wetenschappelijk onderzoeken gebaseerd op onderzoek in Azië, waar lactose intolerantie veel vaker voorkomt. Maar dat zegt niets over het gebruik van zuivel in Nederland. In Azië kennen ze een hele andere culinaire geschiedenis. Daar wordt pittig eten bijvoorbeeld prima verdragen, ook door jonge kinderen. En daar kunnen wij weer minder goed tegen. Daarnaast stellen de tegenstanders dat de zuivelindustrie een miljarden business is met een machtige lobby bij de overheid en het Voedingscentrum. Zuivel zal de komende jaren nog wel onderwerp van verhitte discussies zijn en er zullen vast ook nog vele wetenschappelijke onderzoeken volgen! Lactose- intolerant 5% van de mensen is lactose-intolerant. Ze krijgen bij het drinken van melk buikpijn, misselijkheid, kramp, winderigheid of diarree. Zij maken onvoldoende lactase aan en kunnen zuivel moeilijk verteren. Een eetpatroon zonder melk, yoghurt, kwark of zuivelproducten kan trouwens ook prima gezond zijn, als je er maar voor zorgt dat deze melkproducten worden vervangen door goede alternatieven zoals soja-producten, noten, zaden, gevogelte, ei of groene groenten. Eventueel kan ik daar bij helpen in een consult. Advies De aanbevolen hoeveelheid van 450 milliliter melk en 30 gram kaas per dag haalt de gemiddelde Nederlander niet. Dit zijn drie porties zuivel per dag volgens de Gezondheidsraad. Het daarbij om onbewerkte zuivel zoals melk, yoghurt, kwark en karnemelk. Dus geen gezoete toetjes of melkdrankjes. In het koelschap van de supermarkt is 70% van het zuivelaanbod bewerkt, met bijvoorbeeld suiker. Mijn advies: 2- 3 porties zuivel per dag past in een gezond voedingspatroon, maar koop dan wel de onbewerkte varianten! Vol, halfvol of mager Alhoewel in volle zuivel meer verzadigd vet aanwezig is, is het volle product wel het meest natuurlijk. In een gevarieerd voedingspatroon met veel groente en weinig bewerkte suikers kan je lichaam dat wel aan. Deze producten verzadigen ook beter zodat je minder snel trek krijgt in ongezonde tussendoortjes. Maar als je wilt afvallen kun je natuurlijk tijdelijk magere producten gebruiken. Daarnaast heb je ook nog de keuze voor de gulden middenweg: halfvolle melk of yoghurt.
De suikertaks als oplossing
De suikertaks als oplossing
13-9-2018
De suikertaks als oplosing? Roken is in de afgelopen decennia succesvol teruggedrongen door tal van maatregelen zoals voorlichting, afschrikwekkende plaatjes en het steeds duurder maken van sigaretten. Zouden we het overgewicht in Nederland dan kunnen bestrijden met het verhogen van de prijs van suiker? Nadat we vet jarenlang als boosdoener in een hoekje hebben geschopt, is nu suiker aan de beurt. Suiker als brandstof We hebben suiker nodig als brandstof. Sterker nog ons lichaam zet aardappelen, aardappelen en groente ook om in suikers. Dat is een belangrijke brandstof en zonder brandstof geen energie. Maar snelle suikers zoals in koek, snoep en chips zijn niet gezond en dat weten we allemaal. We eten koekjes omdat we ze lekker vinden en niet omdat ze veel voedingswaarde bevatten. Vroeger was dat tenminste duidelijk: groente is gezond en koek niet. Daarom is koek en gebak een luxe product dat je bij uitzondering eet. Niks mis mee en we kunnen het allemaal begrijpen. Maar ja, door tal van maatschappelijke ontwikkelingen zijn we te veel suiker gaan eten maar juist te weinig groente en bewegen we ook nog eens te weinig. Daardoor hebben we grote problemen zoals diabetes en overgewicht. Suikervervangers beter? Een combinatie van maatregelen is nodig om overgewicht en alles wat dat met zich meebrengt weer tegen te gaan. Het laten stijgen in prijs van suiker zal ongetwijfeld een steentje bijdragen, maar geeft ook weer nieuwe discussies. De snoep- en koekfabrikanten vrezen een lagere omzet en bereiden zich in hoog tempo voor op de suikertaks. Zij vervangen suiker door andere zoete ingrediënten. Maar is dat dan zo veel gezonder? Ik ken geen land ter wereld waar zo veel Cola Zero gedronken wordt als de USA, en ken ook geen land ter wereld waar het overgewicht zo hoog is als in de USA. Volgens mij ligt daar dus geen oplossing. De suggestie dat je goed bezig bent door cola light te drinken leidt eerder tot meer consumptie dan tot minder (en dat maakt iedere fabrikant blij). Bovendien wordt het allemaal veel te ingewikkeld en daar houd ik niet van. Want als ik in de supermarkt sta en ik ben een keer in staat om rationeel inkopen te doen (vergis je niet: dat lukt bijna nooit) dan wil ik snappen wat gezond is en wat niet. Fabrikanten die dan met ‘meer vezels’, ‘verbeterde recepten’ en ‘no sugar ‘aankomen maken het alleen maar nodeloos ingewikkeld. Langzaam minderen Het terugdringen van overgewicht is een groot maatschappelijk en ingewikkeld probleem en suiker is daar maar een heel klein deel in. Ik ben meer voorstander van het langzaam minderen van suiker in producten zodat we kunnen wennen. De bakkers is dat ook gelukt door het brood langzaam minder zout te bakken. Bij het bakken van koek loop je dan tegen de grenzen aan. Koek wordt geen koek zonder suiker, want dan mislukt je baksel. Nou ja, als dat de grens is, dan moeten we die maar accepteren. Gewoon op z’n tijd genieten van een heerlijk koekje of boterhammetje met hagelslag. Daar is niks mis mee. Kunst der verleiding Met de suikertaks wek je de indruk dat overgewicht zeer eenvoudig is op te lossen en ontstaat door te veel suiker en dat is onzin. Overgewicht ontstaat misschien wel meer door verleiding en andere psychologische factoren. Door suiker als boosdoener aan te wijzen geef je consumenten onterecht hoop. Ik zou liever zien dat die geweldige verleidingstechnieken die de fabrikanten in huis hebben, ingezet worden om ons te verleiden meer groente en fruit te gaan eten in plaats van meer koek zonder suiker. Prijsdifferentiatie En als we dan toch gaan differentiëren in prijs voel ik meer voor belonen dan straffen. Laten we de prijs van groente en fruit niet duurder maken dan nodig . De boeren hebben recht op een eerlijke prijs, maar de overheid bepaalt het BTW tarief. Dat kan omlaag. De overheid kondigde deze week aan dat zij de BTW op suikerloze frisdranken gaat verlagen, maar ik heb liever dat ze de BTW op groente en fruit verlagen en dat we de kunst der verleiding gaan inzetten om ons allemaal aan de verse broccoli te krijgen. Wij zijn alvast begonnen: Het is ons vak om mensen te verleiden om meer groente te gaan eten. Doe je mee? Kijk naar de mogelijkheden met onze geweldige app en ga vandaag nog aan de slag om gezonder te eten.
Bananensoep op de Kilimanjaro
Bananensoep op de Kilimanjaro
30-8-2018
Deze zomer gingen wij op vakantie naar Tanzania in Afrika. Een lang gekoesterde wens om op een safari te gaan naar de prachtige Serengeti ging in vervulling. Op de eerste dag na aankomst besloten we om even een dagje bij te komen en te acclimatiseren. Een dagtripje op korte reisafstand leek ons wel een goed idee. Aangezien eten en drinken altijd mijn aandacht hebben gingen we op stap naar een koffieplantage. In de auto keken we onze ogen uit naar het leven dat zich afspeelde op de straten van Moshi. We voelden ons een beetje opgelaten om als Westerse ‘rijken’ uit te stappen en een toeristisch tripje te maken, maar we merkten al snel dat dat niet nodig was. Onze chauffeur leverde ons af in een klein dorpje op de Kilimanjaro. Hoe maak je koffie? We werden ontvangen door een soort dorpsoudste die uitleg gaf over de koffiecoöperatie die een aantal dorpen en boeren samen hadden opgericht. Zij boeren biologisch en een vaste afnemer is Max Havelaar. Alhoewel de prijs die zij betalen hoger ligt dan van andere afnemers, was er nog steeds een groot gebrek aan geld in dit gebied. Daarom hadden ze samen besloten ook toeristen te gaan ontvangen en rond te leiden. We kregen een uitgebreide excursie waarbij we door de bergen wandeleden naar een boerenfamilie. Daar plukten we bessen, maakten ze schoon, hebben de bonen gebrand en gemalen en uiteindelijk heerlijke koffie gedronken. En dat allemaal met zeer primitieve middelen. Bananensoep als hartversterker Na heel veel geleerd te hebben over koffie werden we getrakteerd op een lunch. Als voorgerecht kregen we heerlijke bananensoep. We dachten een zoete, dikke soep te krijgen, maar deze soep was hartig en had eerder iets weg van een groentesoep. In Tanzania koken ze met de nog groene bananen en die zijn natuurlijk helemaal niet zoet! Ze beschouwen het eerder as een groente dan als fruit. Bananensoep is een echt Tanzaniaans gerecht en is vooral geliefd omdat het een versterkende soep is met veel voedingswaarde. We hebben genoten van de soep en de rest van de lunch en hebben daarna uiteraard nog flink wat koffiebonen ingeslagen voor thuis. Wat een vriendelijk en lieve mensen! De families en onze gids waren zo enorm aardig en zo oprecht blij om toeristen te zien dat we ons helemaal niet opgelaten voelden, maar juist blij waren dat we deze keuze hadden gemaakt. Vandaag was er weer een beetje inkomen voor de gezinnen van deze mensen. Als toerist in een Afrikaans land kun je niet zo heel veel anders doen dan genieten van de prachtige natuur, de dieren en vooral ook de bevolking. Als je zorgt dat je uitgaven lokaal terecht komen en niet bij een grote Westerse touroperator blijven hangen, dan heb je in ieder geval een heel klein steentje bijgedragen. Een echte toeristische hotspot was de coöperatie overigens (nog) niet. Er komen maar enkele bezoekers per week. Heel authentiek dus, maar een beetje meer bezoekers kunnen ze wel gebruiken! Dus als je nog op zoek bent naar een prachtige reis voor volgend jaar… Recept Natuurlijk heb ik ook even gevraagd naar het recept van die heerlijke bananensoep. Maak deze lekkere soep en haal een beetje Tanzania in huis! Ingrediënten 2 soepbotten (mergpijpjes) 1 ui 1 tomaat 4 grote groene bananen of bakbananen 1 bouillontablet 1theelepel roomboter Bereiding Breng 1,5 liter water samen met de soepbotten en het bouillontablet aan de kook en laat op zacht vuur ongeveer 1,5 uur trekken. Verwijder de botten. Snijd de ui, tomaat en banaan in plakjes of stukjes. Voeg de groente toe aan het wateren laat koken tot alle ingrediënten gaar en zacht zijn. Pureer de soep en breng op smaak met peper en zout. Laat de boter in de soep smelten. Voedingswaarde Kcal562 Koolhydraten115,1gram Eiwit5,1.gram Vet7,2.gram Groente343gram (hierbij heb ik de bananen als groente geteld)
Gezond eten op vakantie
Gezond eten op vakantie
6-7-2018
De vakantieperiode is dan eindelijk in zicht! Het is tijd om leuke dingen te doen, te ontspannen, erop uit te gaan en natuurlijk lekker te eten! Maar je bent in de afgelopen tijd eigenlijk net net zo goed bezig om je voedingspatroon te verbeteren, hoe moet dit nu in de vakantie? Hieronder vijf tips die jou gaan helpen om fit de vakantie door te gaan en hierbij wel te genieten! Tip 1: Start je dag goed Vaak ben je in de ochtend nog gemotiveerd, dus start daarom met een goed ontbijt. Dan heb je dat maar vast binnen! Kies er niet voor om minder te ontbijten, omdat je bang bent te veel calorieën binnen te krijgen vandaag. Als je geen volledig ontbijt hebt gehad, krijg je gedurende de dag meer trek en zal je dus eerder kiezen voor iets ongezonds. Tip 2: Drink voldoende water Als het warm weer is heb je meer vocht nodig. Je bent wellicht actief bezig en dan verlaat vocht je lichaam doordat je zweet. Water is hiervoor de ideale dorstlesser. Als je kiest voor frisdrank, vruchtensappen of siroop krijg je veel suikers en daarmee veel calorieën binnen. Voldoende water drinken zorgt er ook voor dat je minder trek hebt en zo kun je gemakkelijker verleidingen weerstaan! Tip 3: Beweeg voldoende Probeer te bewegen op vakantie,dit hoeft niet gelijk een stuk hardlopen of fietsen te zijn maar ga wandelen langs het strand of lekker zwemmen in de zee of in het zwembad. De watertemperatuur ligt lager dan jouw lichaamstemperatuur. Dit kost je lichaam veel energie, want je lichaam moet zichzelf constant verwarmen. Daarmee verbrand he weer heel wat calorieën. En om bijvoorbeeld het liggen op het strand af te wisselen, is het fijn om te beachballen, voetballen of over te gooien in het water. Tip 4: Geniet en maak keuzes! ’s Ochtends croissantjes, een koekje bij de cappuccino, tussendoor een roomijsje, een plankje met lekkere kaasjes en een wijntje en dan natuurlijk nog een lekkere pizza. Vakantie betekent tijd om te genieten. Maar betekent het nu echt dat je alles moet eten dat je lekker vindt? Maar hierin een keuze en kies bijvoorbeeld één lekkere snack per dag. Tip 5: Gezond(er) snacken Vaak is in buitenland de groente en het fruit nog lekkerder. Maak hier volop gebruik van. Neem rauwkost en zomerfruit als tussendoortje. Ze zijn namelijk laag in calorieën, zitten boordevol vitamines en mineralen en stillen goed je trek. En kies in plaats van een roomijsje af en toe voor een waterijsje. Dit scheelt al heel wat calorieën! Tot slot is het belangrijk om jezelf niet te veel te ontzeggen. Als je veel trek hebt in een Italiaanse sorbet, neem het er dan lekker van. Wees zeker niet te streng voor jezelf! De volgende dag pak je het gewoon weer opnieuw op met een gezond ontbijtje. Je kunt iedere dag een nieuwe start maken!
Waarom dieetadvies niet werkt
Waarom dieetadvies niet werkt
21-6-2018
Ken je dat? Je probeert al jaren af te vallen en dat lukt tijdelijk ook wel, maar na verloop van tijd ben je weer aangekomen en soms misschien nog wel zwaarder dan voorheen. Bijna de helft van de Nederlander heeft overgewicht en dat komt niet omdat de normen strenger zijn geworden, zoals mensen nog wel eens opperen tijdens onze workshops. Als we om ons heen veel mensen zien met overgewicht dan wordt dat de standaard en lijkt het minder erg. Maar voor je gezondheid is overgewicht echt niet goed! En het gaat niet zo zeer om slanker en mooier worden, maar om gezonder worden en fit en gelukkig oud worden. Gouden businessmodel Omdat ons overgewicht een gouden verdienkans biedt voor veel bedrijven zijn er ongelooflijk veel dieetgoeroe’s, zelfbenoemde voedingsdeskundigen en diëtistes werkzaam om ons allemaal weer slanker en gezonder te maken. Ook jij hebt je voorgenomen om het nu echt eens goed aan te pakken en download een dieetplan van internet of maakt een afspraak met een deskundige. Met haar/hem ga je in een kamertje je persoonlijke situatie bespreken. Hij/zij luistert goed, vat samen en vraagt door. Dat is mooi. Je krijgt een prachtig persoonlijk plan en je gaat gemotiveerd aan de slag. Je hebt een paar vervolgafspaken en valt lekker af. Hé, dit is best goed te doen denk je nog. Volhouden is heeel lastig Maar na een paar maanden heb je dat persoonlijk voorbeeldmenu ook wel gezien, is het traject afgesloten (de zorgverzekering vergoedt maar 3 uur per jaar) en sta je weer in de supermarkt met je handen in het haar. Je ziet jezelf weer groeien, raakt een beetje gedesillusioneerd en gooit maar een kant en klaar pizza in je kar. Ach, dat vinden de kinderen lekker denk je nog. Wat nu? Je bent je bewust van een goed voedingspatroon, weet nu ook wat dat is, maar kunt je er niet toe zetten om te blijven doorzetten. En ja, we kennen allemaal dat gevoel. Wat eten we vanavond? Het is de meest gestelde vraag bij ons thuis en ook op het werk is het vaak onderwerp van gesprek tussen collega’s. We zijn nu eenmaal menselijk en de meesten van ons hebben dus permanente inspiratie- en discipline duwtjes nodig. Dat is niet gek, je bent ook geen loser, dat is normaal. Zo zitten wij mensen nu eenmaal in elkaar. Wij kijken regelmatig goed om ons heen envinden een paar dingen heel vreemd: Het is vreemd dat we in Nederland zo veel werk moeten verrichten als mensen al te zwaar zijn. Diëtistes maken mooie plannen voor mensen die vaak al meerdere complicaties hebben, maar ondertussen worden we toch steeds dikker. Zullen we ons nu eindelijk ook eens op preventie richten en aan de slag gaan op scholen, in de zorg en in bedrijven om overgewicht te voorkomen? Het is vreemd om aan het werk te gaan met je voedingspatroon en dat de begeleiding vooral zittend en pratend is.Als je wilt gaan bewegen ga je toch ook niet praten over bewegen met je personal coach?Dan ga je bewegen met je coach! Het is vreemd dat we allemaal met onze handen in het haar staan in de supermarkt, terwijl we wel heel veel kookboeken kopen en 24Kitchen kijken. Het is vreemd dat gezonder worden niet leuk is,terwijl je toch veel beter gemotiveerd blijft als je blij bent. Het is vooral veel gedoe. Het is vreemd dat we in ons eentje worstelen en het moeilijk hebben, terwijl de helft van Nederland met hetzelfde probleem rondloopt. En dat terwijl we in zo veelteamsactief zijn: op school, werk, met vrienden of op de sportvereniging. Daarom pakken wij het echt anders aan: Als je bij ons komt laten we je niet meer los, haha. Die stok achter de deur heb je echt nodig. Als is het maar eens per jaar een kwartiertje bijpraten. Onze voedingsdeskundigen en diëtistes geven niet alleen voedingsadvies, maar ook kookworkshops om je te laten voelen hoe makkelijk en lekker gezond eten eigenlijk is. Zo kan je dus praten terwijl je kookt. Net zoals je beweegt bij je personal trainer. Wij stoppen niet met een voorbeeldmenu en een paar recepten. Wij gaan verder. We hebben een prachtig eigen kookboek en we hebben een fantastische app gemaakt, waarbij je constant van inspiratie wordt voorzien en wij zelfs hele weekmenu’s voor alle seizoenen voor je hebben uitgewerkt. Boodschappenlijst er bij en hupsakee: zo die kar vol laden in de supermarkt. Die telefoon heb je namelijk toch altijd bij je. Laat dat kookboek maar thuis. Onze menu’s en recepten zijn slank, maar niet te slank. Wij kijken vooral naar de hoeveelheid groente die je binnen krijgt. Als je meer groente gaat eten, ga je vanzelf slanker en gezonder eten. En dat is heus niet moeilijk, maar je moet het maar wel even doen. Wij werken met verleiding en maken je weer blij. We maken koken makkelijk, lekker en snel. We houden nu eenmaal van gemak. Daarnaast maken we onze diensten en producten mooi. Dus mooie foto’s waarvan je zin krijgt om te eten en een mooie, coole foodtruck waar we de workshops in geven. En ja, dat geeft toch een blijer gevoel dan dat kantoortje waar de voedingsdeskundige in zit. Wij richten ons waar mogelijk op reeds bestaande teamverbanden. Daarom zijn wij aanwezig in het onderwijs, de zorg en bij particulieren (Mama Mascha) en op je werk (Lekker aan het Werk). Gedeelde smart is halve smart en samen komen we er wél.