Blogs

Hoe zet ik vitaliteit en leefstijl definitief op de (menu)kaart?
4-4-2019
Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit zijn hot. Maar wat is het eigenlijk en hoe doe je het goed? Veel organisaties experimenteren met vitale weken en dagen, met sportschoolabonnementen en met gezonde kantines. Maar hoe pak je het slim en gestructureerd aan?
Wij hebben ons ideaalplaatje in beeld gebracht. Op deze manier geef je eigen regie aan de medewerkers, maar bereik je niet alleen diegenen die toch al geinteresseerd waren in sport en voeding.
1. Maak vitaliteitsbeleid en koppel dit aan de bedrijfsmissie en visie
Inventariseer wat er al is zoals HR beleid, Arbo beleid, MTO onderzoeken, PMO's e.d. en schrijf een kort en overzichtelijk vitaliteitsbeleid. Betrek hierin de missie en visie van je bedrijf en stel doelen.
2. Creëer draagvlak
Je kunt niets alleen. Dus hup aan de slag met de medewerkers en zorg voor voldoende feedback en keuzemomenten.
3. Geef opleiding én verleiding
Bewustwording is belangrijk maar wordt wel overschat. We weten al heel veel, maar daadwerkelijk doen is iets anders. Nudging (verleiden) is dus minstens minstens zo belangrijk. Dus richt je kantine anders in als je wilt dat mensen gezonder willen eten en houd beweegcompetities als je meer beweging wilt.
4. Geef permanente inspiratieenprikkels op groepsniveau
Natuurlijk is eigen regie het allerbelangrijkste als het gaat om vitaliteit. De medewerker blijft immers zelf verantwoordelijk. Maar...we zijn allemaal mensen en we hebben hier en daar een duwtje of een prikkkel nodig. Laten we bovendien ophouden met zeggen dat het allemaal vrijwillig is. Vitaliteit is gewoon onderdeel van je werk en daarmee heus niet vrijblijvend.
5. Maak een programma met keuzevrijheid
Maar...als je de interesse hebt gewekt, dan is keuzevrijheid heel belangrijk! Maak een mooie 'winkel' waaruit medewerkesr kunnen kiezen, maar waarin ze ook kunnen bijdragen.
6. Maak tijd en budget vrij
Een zieke medewerker kost 250,- euro per dag. Een budget van 250,- euro voor een heel jaar per medewerker is een mooie en realistische investering. Het gemiddeld opleidingsbudget ligt rond de 1000,- euro per jaar. Vitaliteitsopleiding is net zo belangrijk als verkooptraining en kennisopleidingen.
7. Werk vanuit een positieve insteek
Veranderen vanuit vrolijkheid is een stuk makkelijker dan vanuit verdriet en pijn. Zet wedstrijdjes en games in en zorg voor voldoende fun.
8. Besteed aandacht aan communicatie
Communiceren is één van de lastigste dingen die er is. Betrek de afdeling communicatie bij je plannen en laat hen de medewerkers verleiden met veel visuele hulpmiddelen zoals foto's en film.
9. Geef voorbeeldgedrag vanuit HR en leiding
Top-down leiderschap is nooit een goed idee, behalve als het om voorbeeldgedag gaat! En dat betekent niet dat je zelf perfect moet zijn, maar wel dat je meedoet en ook jezelf laat groeien.
10. Geniet en deel!
Wat mooi als je het voor elkaar hebt en het kapitaal van je onderneming vrolijk, gelukkig, fit, betrokken en ambitieus is. Gefeliciteerd! Laten we dat positieve virus verspreiden!
Wil je meer weten over ons aanbod van opleiding, verleiding en vrolijkheid? Neem dan snel contact met ons op. We helpen je graag.
Op 16 april 2019 geven wij weer onze eendaagse training over het op de (menu)kaart zetten van vitaliteit op de werkvloer. Kijk op onze website onder: https://www.lekkeraanhetwerk.nl/onsaanbod-overzicht/open-inschrijving